Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова: България да бъде сигурното и стабилно място в този несигурен свят

Снимка: Президентство

На среща с българската общност в Дания, вицепрезидентът, посланикът на България в страната Светлан Стоев и наши сънародници обсъдиха въпроси, свързани с политическата и икономическата ситуация в България, както и необходимостта от структурирана държавна политика за българите в чужбина. В разговора участваха и млади хора, които имат намерение да се върнат и да се развиват в родината. Вицепрезидентът Илияна Йотова изтъкна, че единствено променена, сигурна и стабилна България ще върне сънародниците ни от чужбина. Йотова изрази надежда, страната ни действително да е поела по пътя на промяната и да изтрие „клеймото на държавата с най-високи нива на корупция“.

По официални данни за 2021 г. българските граждани в Кралство Дания са близо 11 500 души, а процентът на висококвалифицираните специалисти, ценени в датското общество е висок.

Според нашите сънародници там, липсата на електронно управление в България създава административни неуредици, липсва и добра комуникация между българската държава и българските общности зад граница. Общо беше мнението, че българите в чужбина са голям потенциал за развитието на България и не бива да се къса връзката с тях. Обсъдена беше необходимостта от създаване на официално представителство на българските общности зад граница, което ще реши редица проблеми, с които се сблъскват сънародниците ни в страната, в която живеят. Сред приоритетите в политиката за българите в чужбина, за вицепрезидента, е съхраняването на българския език, култура и духовност. В тази насока са и инициативите на Илияна Йотова, които поддържат жива връзката с България и идеята за създаването на Български национален културен институт по примера на останалите страни в ЕС.

От своя страна сънародниците ни благодариха на Илияна Йотова за ангажираността на президентската институция с българите в чужбина.

Датската столица е домакин на VII Фолклорен събор „На мегдана на другата България“. Фестивалът, който събира участници от 28 танцови формации от цяла Европа беше открит от вицепрезидента Илияна Йотова, която се включи и в традиционното най-дълго хоро, организирано от група за народни танци „Дилмана“.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Миньори блокираха центъра на София срещу либерализацията на тока и съкращенията

Хиляди миньори и енергетици, членове на двата профсъюза КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест в пространството между сградите на Народното събрание и Министерския съвет в София. Протестиращите настояха парламентът да гласува отлагане на..

публикувано на 25.04.24 в 15:08
Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14