Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Вицепрезидентът откри български събор в Копенхаген

Снимка: пресссекретариат на президента

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Копенхаген седмия фолклорен събор "На мегдана на другата България". В събитието в датската столица се включиха участници от 28 танцови състава от цяла Европа.

В словото си Йотова каза, че "богатите български традиции ни съхраняват в калейдоскопа от световни култури".


Вицепрезидентът благодари на всички, които поддържат жив българския дух за границата, пазят и разпространяват българския език, култура и традиции. „Вие сте днешните пазители на великото дело на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици – дело, което създаде и разпространи писменост, книжнина, култура и духовност“, изтъкна Йотова. 

Още от категорията

Снимка: Facebook/@bulgarianschoolireland

Българските неделни училища по света също отварят врати

Много български деца по света вече вземат своите уроци по роден език, история и култура , в неделните училища, докато на други това предстои от 15 септември, заедно с връстниците им у нас. Където и да се намират обаче, всички те уподобяват новата..

публикувано на 15.09.22 в 11:05

Вече може да се проверява къде ще се гласува в чужбина

От 14 септември гражданите могат да проверят местата и адресите на секциите за гласуване в чужбина. Те са публикувани на сайта на външно министерство .   Ръководителят на работната група "Избори" в министерството Иван Кондов припомни, че зад..

публикувано на 14.09.22 в 11:39

Ново мобилно приложение улеснява връзката между българите по света

Благотворителна организация , създадена в Лондон с цел да подпомогне подобряването на живота на нуждаещите се у нас, създаде ново мобилно приложение . То представлява своеобразен канал за комуникация и взаимопомощ за българите, живеещи навсякъде..

публикувано на 10.09.22 в 11:10