Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Вицепрезидентът откри български събор в Копенхаген

Снимка: пресссекретариат на президента

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Копенхаген седмия фолклорен събор "На мегдана на другата България". В събитието в датската столица се включиха участници от 28 танцови състава от цяла Европа.

В словото си Йотова каза, че "богатите български традиции ни съхраняват в калейдоскопа от световни култури".


Вицепрезидентът благодари на всички, които поддържат жив българския дух за границата, пазят и разпространяват българския език, култура и традиции. „Вие сте днешните пазители на великото дело на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици – дело, което създаде и разпространи писменост, книжнина, култура и духовност“, изтъкна Йотова. 

Още от категорията

Ученици от Болградската гимназия с видео за Деня на независимостта на Украйна

"Болградската гимназия "Г. С. Раковски" поздравява всички с Деня на независимостта на Украйна!!! Страната ни е свободна и непобедима! Младостта на Украйна е нейното бъдеще и то ще бъде прекрасно!“, - това е част от песента от видеото "Ние сме..

публикувано на 25.08.22 в 11:34

Експерти и представители на вузовете обсъждат проблеми в обучението на българските общности зад граница

Днес от 11 часа в Изпълнителната агенция за българите в чужбина ще се проведе среща на представители на български висши училища, приемащи студенти по ПМС 103 за образователната дейност сред българите в чужбина. В срещата ще участват и експерти от Дирекция..

публикувано на 25.08.22 в 07:05

Как българите в Болград се готвят да посрещнат празника на града си

Столица на бесарабските българи – така наричат украинския Болград, чието име идва от българските думи "бол" – изобилие, и "град". На 25 август градът ще отбележи 201-ата годишнина от своето основаване. Както винаги – празнично, макар не с..

публикувано на 24.08.22 в 11:55