Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Вицепрезидентът откри български събор в Копенхаген

Снимка: пресссекретариат на президента

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Копенхаген седмия фолклорен събор "На мегдана на другата България". В събитието в датската столица се включиха участници от 28 танцови състава от цяла Европа.

В словото си Йотова каза, че "богатите български традиции ни съхраняват в калейдоскопа от световни култури".


Вицепрезидентът благодари на всички, които поддържат жив българския дух за границата, пазят и разпространяват българския език, култура и традиции. „Вие сте днешните пазители на великото дело на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици – дело, което създаде и разпространи писменост, книжнина, култура и духовност“, изтъкна Йотова. 

Още от категорията

Бесарабски българи ще гостуват на VIII Международен форум "Българско наследство" в Балчик

Съдбата на украинските бежанци ще бъде акцент в Международния форум "Българско наследство", който от днес до 26 август за осми път ще се проведе в Балчик. В събитието ще участват и бесарабски българи, намерили убежище в страната ни от войната в Украйна,..

публикувано на 24.08.22 в 06:35
Снимка: Facebook / Българско училище

Българските неделни училища в Германия отварят врати

С менче с вода, здравец и училищно звънче беше поставено началото на новата учебна година за възпитаниците в неделното училище „Аз Буки Веди“ в град Кьолн /Германия/. Тази година в школото ще се обучават общо 262 ученици на възраст между 3 г. и 16..

публикувано на 19.08.22 в 13:34
Николай Милков

Не е ясно дали българите в Украйна ще гласуват на предстоящите избори

Нов рекорд по брой на избирателните секции в чужбина прогнозира пред БНТ служебният външен министър Николай Милков. Според него на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври ще бъдат разкрити 700-800 места за гласуване в над 60 държави и в тях правото..

публикувано на 19.08.22 в 10:27