Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпреки войната и пандемията, Слънчев бряг открива сезона с умерен оптимизъм

Снимка: sunnybeach.com

Активният летен сезон в най-големия ни Черноморски комплекс стартира официално на 1 юни, но тук още от началото на май има оживление. Подранилите летни гости са предимно от Великобритания, Полша и Германия - научаваме от Теодор Пастармаждиев, член на УС на Съюза на  собствениците в Слънчев Бряг. Според него, очакванията  за лято 2022 в курорта са умерено оптимистични. Защо умерено? Защото има несигурност в бранша. След пандемията и все още не изцяло възобновените международни пътувания, войната в Украйна кара туристите да са изключително предпазливи. “Предполагаме, че повечето изчакват до последния момент развитието на ситуацията, за да вземат решение за почивката си“ – казва Пастармаджиев и добавя:

“Разликата между миналия сезон и този е, че тогава  имаше много големи рестрикции върху международните пътувания. Огромна част от туроператорите, в т.ч. и британските, бяха отменили изобщо летателните си програми.  И дори някой британски турист да искаше да ни посети, той нямаше как да дойде. Сега това не е така, всички програми са отворени, самолетите летят и всеки може да посети България.


Теодор Пастармаджиев не споделя опасенията на негови колеги, че войната и отливът на руски туристи, ще се отразят “пагубно“ на сезона . “Руските туристи ги изгубихме много отдавна, много преди пандемията и преди войната, поради редица фактори“ – казва той и добавя, че в момента руските граждани в Слънчев бряг и в района са предимно собственици на имоти, но те не са в категорията туристи. Затова пък загубата на украинските туристи би могла донякъде да окаже влияние.

В момента украински бежанци от войната са настанени в някои от хотелите на Слънчев бряг, а част от издръжката им се покрива от българската държава.  “Тези украински граждани обаче заемат една много малка част от хотелската ни база и не застрашават сезона“  – казва Пастармаджиев и добавя: 

“Официално тук имаше между 25 и 30 хиляди души, регистрирани по тази програма за подпомагане от правителството на бягащи от войната украинци. В района разполагаме с поне 300 хиляди легла. Това ще рече, че едва 10% от легловата ни база е заета от украински граждани. Тази ниска заетост едва ли може да създаде съществени проблеми, още повече, че в  последните десетина дни се забелязва тенденция за напускане на хотелите ни от украински граждани.“ 

Част от тях се прибират у дома, но друга се насочва към държавни бази за настаняване из страната. Има още един съществен проблем, който тегне над бранша – това са галопиращите цени. Суровини, горива, енергоносители, храни  и пр. поскъпват неудържимо покрай бушуващия военен конфликт. На този фон се очаква ръстът в цените на туристическите пакети и услуги да продължи.

Това, което се очертава, е увеличение на цените на предлаганите пакети с поне 20%  и то при условие, че не знаем какви ще бъдат цените  на електрическата енергия през юли и август. Това ни поставя в едно трудно положение да планираме и да ценообразуваме за дълго време напред” – казва Пастармаждиев.

Според него обаче, много важно е какво послание излъчва България към външния свят. “Това послание трябваше да бъде ясно и отчетливо, че ние сме безопасна туристическа дестинация. За съжаление не виждаме такова говорено в публичното ни пространство“ – каза в заключение Теодор Пастармаджиев пред Радио България.

Снимки: sunnybeach.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 200 изложители от 3 континента на "Ваканция и СПА" в София

Най-големият ежегоден форум на туризма у нас ще се състои от 13 до 15 март в Интер Експо Център в София. 40-то издание на "Ваканция & СПА" ще събере на едно място над 200 изложители от три континента – Европа, Азия и Африка. Участниците са от..

публикувано на 12.03.24 в 10:10

Първи къмпинг фестивал Explore the world 2024 в Бургас през април

Черноморският ни град Бургас ще бъде домакин на първото издание на къмпинг фестивала Explore The World 2024. Събитието, което ще се проведе на 27 и 28 април на Морска гара, е насочено към запалените почитатели на почивката на колела. В програмата му са..

публикувано на 12.03.24 в 06:25
Снимка: архив на Николета и Уриел Зунино

Горски сватби, мусака по аржентински, походи за билки … по-различната хижа на Николета и Уриел

Хижата с най-вкусната храна, най-младите хижари и най-нестандартните преживявания се намира в Родопите и носи приказното име "Момчил юнак". Допреди време базата, собственост на Община Смолян, пустееше. Но Николета и Уриел Зунино пристигат, запретват..

публикувано на 11.03.24 в 10:45