Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите са недоволни, че България е сред шампионите в ЕС по инфлация

Снимка: knsb-bg.org

България е на пето място с най-висока инфлация от държавите в ЕС. На годишна база в април инфлацията е 14,4 на сто при средно ниво за ЕС от 8,1%, сочи анализ на синдиката КНСБ по повод антикризисните мерки на управляващите.

Пред България по темп на инфлация са само Латвия, Чехия, Литва и Естония. Но България е сред първите и по ръст на цените на храните с 21%. Изпреварва я само Литва с 22,1%, докато във Франция този ръст е 4,3%, а средно за ЕС е 8,9%.

За да се компенсира високата инфлация, синдикатите искат ръст на минималната заплата и доходите и изразяват недоволство, че минималната работна заплата отсъства въобще от пакета мерки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стокообменът между България и Гърция достигна рекордните 4,5 млрд. евро

Пълното присъединяване на България в Шенген ще даде допълнителен тласък на отношенията между България и Гърция, каза гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис, на брифинг в София. Споделяме един обмен по отношение на движението на граждани, посочи гостът..

публикувано на 27.02.24 в 14:17
Кирил Вътев

Земеделските министри на Европейския съюз търсят решения на кризата в селското стопанство

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев ще участва на днешното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел, съобщиха от ресорното ведомство. Очаква се Белгийското председателство и Европейската комисия да..

публикувано на 26.02.24 в 07:00
Асен Василев

Въвеждане на еврото догодина при 3% инфлация прогнозира Асен Василев

Средногодишната инфлация у нас ще бъде 3% по данни на Европейската централна банка и на Европейската комисия, заяви финансовият министър Асен Василев, който е в Гент за заседанието на министрите на икономиката и на финансите от Европейския съюз. По..

публикувано на 24.02.24 в 15:00