Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Синдикатите са недоволни, че България е сред шампионите в ЕС по инфлация

Снимка: knsb-bg.org

България е на пето място с най-висока инфлация от държавите в ЕС. На годишна база в април инфлацията е 14,4 на сто при средно ниво за ЕС от 8,1%, сочи анализ на синдиката КНСБ по повод антикризисните мерки на управляващите.

Пред България по темп на инфлация са само Латвия, Чехия, Литва и Естония. Но България е сред първите и по ръст на цените на храните с 21%. Изпреварва я само Литва с 22,1%, докато във Франция този ръст е 4,3%, а средно за ЕС е 8,9%.

За да се компенсира високата инфлация, синдикатите искат ръст на минималната заплата и доходите и изразяват недоволство, че минималната работна заплата отсъства въобще от пакета мерки.


БНР подкасти:

Още от категорията

Световната банка понижи очакванията си за растежа на света и в България

Икономическият растеж на България през 2023 г. ще е 1.7%, прогнозира Световната банка в нов доклад. Очакваното покачване е понижено от заявената през юни прогноза за ръст от 2.6%. За Източна Европа последната прогноза е за растеж от 1.1 на сто...

публикувано на 11.01.23 в 09:42

Само 11% от българите са спестявали през 2022 година

Едва 11% от българите са успели да спестят от доходите си през м.г., показва проучване на изследователския център “Тренд”. 39 на сто са живели нормално, но без да заделят средства, 19% са харчили от спестяванията си, а 27% са прибегнали до заеми и..

публикувано на 09.01.23 в 07:10

Несигурната икономическа среда остава най-голямата пречка за предприемачите

През настоящия месец декември общият показател на бизнес климата нараства с един пункт спрямо ноември 2022. В промишлеността и търговията на дребно също се наблюдава повишение, в строителството запазва нивото си, а в сектора на услугите се понижава,..

публикувано на 30.12.22 в 15:54