Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отговор на викторината на Радио България

Петър Петров прави достояние на света първия електронен часовник

Снимка: колаж

Въпросът за първия електронен часовник, публикуван на страниците на Радио България с цел не само да изпита знанията на нашите последователи, но и да пробуди любознателността им, поднесе изненада – включително на българската аудитория. “Кога изобретението на Петър Петров е пуснато на пазара?” се оказа тест доколко ние, българите, познаваме близката си история и личностите, които с плодовете на своя талант и интелект са допринесли за световния технологичен прогрес.

Изобретателят от български произход Петър Петров пуска на пазара своя ръчен електронен часовник с марката “Пулсар” през 1971 г. Правилният отговор “През 70-те години на ХХ век” е посочен само на четири чуждоезикови сайта от общо десет – на Немската, Френската, Испанската и Гръцката редакция. Сред отговорилите правилно обаче не са посетителите на българската страница, които заедно с тази на Английската, Руската, Сръбската и Албанската смятат, че изобретението излиза на пазара през 60-те години на миналия век. Само на страницата на турски език пък предположението е за 50-те години.

Петър Петров е роден през 1919 г. в пловдивското село Брестовица, в семейството на свещеник. През 1939 г. се записва във Френския чуждестранен легион, а година по-късно попада в германски военнопленнически лагер в Полша, заловен при защитата на линията Мажино. Заради българския си произход успява да се завърне в родината през 1941 г. и става царски офицер. В края на Втората световна война емигрира в Германия, където се дипломира като инженер. Междувременно новата комунистическа власт в България го обявява за народен враг и задочно го осъжда на смърт.

Авантюристичният му дух го отвежда в Канада, където участва в изграждането на военновъздушните бази, и в Индокитай – там строи мостове и електрически централи. Накрая се установява в Съединените щати, достигайки бреговете на Флорида със собственоръчно проектиран катамаран, за да се превърне в един от най-продуктивните изобретатели на ХХ век. В САЩ българинът се включва в множество космически проекти, заедно с група учени създава първия метеорологичен сателит “Нимбус”, допринася и за проектирането на първия комуникационен спътник “Телстар”.

През 1968 г. Петър Петров основава компанията CareElectrics, в която изобретява безжичен сърдечен монитор и ръчен електронен часовник. А през 1975 г. заедно с един от тримата си сина създава компанията ADSEnvironmentalServices за производството на компютризирана апаратура за измерване на замърсявания, чийто годишен доход възлиза на 50 млн. долара.

Петър Петров си отива от този свят на 83-годишна възраст, след плодоносен живот в страната на неограничените възможности, но малко познат в родината. Той се нарежда в дългата редица от светли умове, чиито изумителни постижения отдавна са получили признание зад граница, докато у нас продължаваме да се изумяваме, щом случайно се докоснем до някое от тях.

Радио България не спира да разказва интересни истории за изключителни българи, места и събития. В материалите ни ще откриете отговорите на множество любопитни въпроси, включително и на новото ни питане във викторината: Къде се намира единственият оцелял островен средновековен манастир в България?



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Цвети и нейните "щастливи" биволи от породата българска мурра

Тя е красива, стройна, млада и образована. Притежава всички качества за успешна кариера на модния подиум или в рекламния бизнес! Но избира да отглежда … биволи на село. Цветелина Недкова завършва с отличие висшето си образование в специалностите..

публикувано на 16.04.24 в 10:05
Шошана Барух

Бюрек със сирене, айрян и таратор – Шошана и нейната българска закусвалня в Бразилия

Casa Bulgara или Българската къща заема водещо място в кулинарните пътеводители на Сао Паоло – най-големия град в Бразилия с над 12 милиона жители. Закусвалнята съществува от близо половин век на един и същи адрес и е собственост на 75-годишната..

публикувано на 02.04.24 в 11:20

Цветан Найденов – един българин в Шаолин

Той е дете на прехода, роден в края на 1989 година в София. Израснал е с филмите за кунгфу и мистиката на манастира Шаолин в Китай. Пътят му минава през тренировки по айкидо, НАТФИЗ и класа на проф. д-р Александър Илиев, където завършва висшето си..

публикувано на 02.04.24 в 11:15