Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отговор на викторината на Радио България

Петър Петров прави достояние на света първия електронен часовник

Снимка: колаж

Въпросът за първия електронен часовник, публикуван на страниците на Радио България с цел не само да изпита знанията на нашите последователи, но и да пробуди любознателността им, поднесе изненада – включително на българската аудитория. “Кога изобретението на Петър Петров е пуснато на пазара?” се оказа тест доколко ние, българите, познаваме близката си история и личностите, които с плодовете на своя талант и интелект са допринесли за световния технологичен прогрес.

Изобретателят от български произход Петър Петров пуска на пазара своя ръчен електронен часовник с марката “Пулсар” през 1971 г. Правилният отговор “През 70-те години на ХХ век” е посочен само на четири чуждоезикови сайта от общо десет – на Немската, Френската, Испанската и Гръцката редакция. Сред отговорилите правилно обаче не са посетителите на българската страница, които заедно с тази на Английската, Руската, Сръбската и Албанската смятат, че изобретението излиза на пазара през 60-те години на миналия век. Само на страницата на турски език пък предположението е за 50-те години.

Петър Петров е роден през 1919 г. в пловдивското село Брестовица, в семейството на свещеник. През 1939 г. се записва във Френския чуждестранен легион, а година по-късно попада в германски военнопленнически лагер в Полша, заловен при защитата на линията Мажино. Заради българския си произход успява да се завърне в родината през 1941 г. и става царски офицер. В края на Втората световна война емигрира в Германия, където се дипломира като инженер. Междувременно новата комунистическа власт в България го обявява за народен враг и задочно го осъжда на смърт.

Авантюристичният му дух го отвежда в Канада, където участва в изграждането на военновъздушните бази, и в Индокитай – там строи мостове и електрически централи. Накрая се установява в Съединените щати, достигайки бреговете на Флорида със собственоръчно проектиран катамаран, за да се превърне в един от най-продуктивните изобретатели на ХХ век. В САЩ българинът се включва в множество космически проекти, заедно с група учени създава първия метеорологичен сателит “Нимбус”, допринася и за проектирането на първия комуникационен спътник “Телстар”.

През 1968 г. Петър Петров основава компанията CareElectrics, в която изобретява безжичен сърдечен монитор и ръчен електронен часовник. А през 1975 г. заедно с един от тримата си сина създава компанията ADSEnvironmentalServices за производството на компютризирана апаратура за измерване на замърсявания, чийто годишен доход възлиза на 50 млн. долара.

Петър Петров си отива от този свят на 83-годишна възраст, след плодоносен живот в страната на неограничените възможности, но малко познат в родината. Той се нарежда в дългата редица от светли умове, чиито изумителни постижения отдавна са получили признание зад граница, докато у нас продължаваме да се изумяваме, щом случайно се докоснем до някое от тях.

Радио България не спира да разказва интересни истории за изключителни българи, места и събития. В материалите ни ще откриете отговорите на множество любопитни въпроси, включително и на новото ни питане във викторината: Къде се намира единственият оцелял островен средновековен манастир в България?



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Д-р Евгений Кара – лечителят на души, в когото се уповават все повече хора

Хората в шуменското село Никола Козлево смятат себе си за благословени, защото ден и нощ могат да почукат на една врата и да разтоварят болката си. С усмивка и добра дума ще ги посрещне докторът, който не просто облекчава физическите им страдания, но..

публикувано на 19.02.24 в 09:31
Алесандро Масачи се гордее с българските си корени

Италианският актьор с български произход Алесандро Масачи ще се появи и в нашенски сериал

Роден е в Италия преди 26 години. Майка му е българка, баща му - италианец, а той се гордее, че е носител на две култури и на два езика. Признава, че в София с чувства у дома. А голямата му любов е киното. Алесандро Масачи решава да стане актьор когато е..

публикувано на 15.02.24 в 10:05

Трифон Силяновски – ерудитът, когото комунистическата власт не успя да прекърши

В онова убого време на издялани по партиен калъп човеци да " стърчиш " със собствена осанка било грях, заплащан често с физическо унищожение. Някои обаче оцелявали – с потрошено от изстъпленията в комунистическите лагери тяло, ала с..

публикувано на 14.02.24 в 10:50