Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато народната песен е част от детството

Малките певци от група "Аглея" – гр. Нова Загора

Група „Аглея“
Снимка: личен архив

"Нашите деца обичат народната песен, обичат да са на сцена, да печелят награди и аплодисменти, това ги окрилява и мотивира" – казва Пламена Господинова за своите възпитаници от Школата по изкуства "Илия Аврамов" при Народно читалище "Диньо Сивков" – гр. Нова Загора. Срещнахме се на един от най-пъстрите фолклорни празници у нас – "Китен и приятели", където нейните ученици получиха няколко отличия. Добавиха ги към впечатляващата колекция награди от регионални и национални форуми.

Успехите на децата са гордост за тяхната сърцата и всеотдайна учителка, както и за малкото, но сплотено общество от родители, баби и дядовци, братя и сестри, които подкрепят заниманията им. Самата Пламена също пее от съвсем малка, песните си учи първо от своите баби и дядовци, след това – от преподаватели. Известната народна певица Динка Русева я подготвя за изпита в Националното училище за фолклорни изкуства – гр. Котел.

"Изучавах народно пеене в това прекрасно училище при г-жа Сашка Ченкова, на която съм много благодарна. Тя беше тази, която ме запали да уча децата на народни песни. А и обстановката в училище, всички тези хора, с които се запознаваш по време на обучението, те пленяват още повече – разказва Пламена. – Преди да продължа с образованието си, работих две години в ансамбъл "Сливен", там също научих много. Докато следвах в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски", ми предложиха практика като музикален педагог в детски градини. Хареса ми работата, хареса ми как дечицата ме гледаха с блеснали очи и нямаха търпение да им покажа нещо ново. Там разбрах, че това е моето призвание."

От 2018 г. Пламена преподава в Школата по изкуства "Илия Аврамов". Децата, които обучава, са на възраст от 5 до 13 години:

"Нова Загора се намира в Тракийската област и затова винаги започваме с песните от региона, за да ги опознаят като темперамент, орнаментика – продължава Пламена. – След това им обяснявам, че в България има и други области, в които песните също са красиви, но са в различни фолклорни стилове и учим какви са особеностите на странджанските, шопските, добруджанските мелодии и т.н."

Пламена разказва също, че преди около две години са сформирали и вокална формация "Аглея", в която децата се учат да пеят многогласно. Убедена е, че изявите и обичта на публиката вдъхновяват малките певци да преодоляват трудностите и сценичната треска, развиват у тях ценни човешки качества. Затова постоянно търси възможности за участия в концерти и фестивали.

"Работата ми дава много енергия – споделя още тя. – Когато видя как греят очите им като излизат на сцена, как се вълнуват, колко се радват на наградите, аз самата се вълнувам. Те са любознателни, затова непрестанно търся нови песни, подходящи за възрастта им. В началото повечето са плахи, но постепенно стават все по-уверени. Моята дъщеря Никол беше на 2 години и половина, когато за пръв път се яви на конкурса "Глас на Нова Загора" и се представи чудесно. На този ежегоден форум са участвали успешно много от децата в школата. Стелиана Минчева също започна на 3-годишна възраст. Дарина Христова е първата ми ученичка, заедно с Никол.

Дует „Новозагорски славейчета“ – Никол и Дарина

С тях двете вече работим върху гласа, орнаментиката, пеят в дует. Най-много им допада шопският двуглас. Дари толкова добре пее бурдона, а това е трудно. Спечелили са доста награди като дует. Да си от Тракия, а да пееш шопски двуглас – това не всеки го може, но на тях им се отдава.

В класа ми са и двете близначки Деси и Рени, те изключително бързо учат песните, защото им е интересно и обичат народната музика. Харесва им да пеят, но и да получават награди.

Десислава и Ренета Станчеви, на 6 г.

Работят с желание и точно за два урока новата песен е готова. Благодарна съм на тяхната майка, която упражнява наученото у дома, а и на всички родители, които са моята подкрепа. Децата са малки и когато пътуваме до по-далечен град, те винаги са с нас. Да ви разкажа и за 6-годишната Деница – в началото се притесняваше от сцената, но след първата награда, доби самочувствие и устойчивост.

В школата учи и Ива Николова, също лауреат на много конкурси. Нейната баба пее, тя е запалила внучката си за народната песен. При нас са и гласовитите сестрички Самуела (на 6 г.) и Анна-Мария (на 11 г.) Паскови. Александра Атанасова, едно момиче с интересен глас, първо учеше поп пеене, но когато чу концерт на децата, дойде при мен, поиска да учи народно пеене и бързо намери своето място.

Стелиана Минчева (на снимката вдясно) и Ива Николова с учителката си Пламена Господинова

Всяко дете има различен темперамент, различни са и по възраст. Това, което ги обединява е, че обичат народната песен, изпълняват я с радост и от сърце."

Снимки: личен архив


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Виена е първата спирка от европейското турне на БТР - вижте и останалите

За една от най-известните и любими български рок групи - Б.Т.Р., 2024 г. ще премине под знака на тяхната 30-та годишнина. Музикантите поставиха началото на своя юбилей с голям концерт в края на миналата година в зала 1 на НДК, който премина при..

публикувано на 09.03.24 в 10:15
Снимка: YouTube / @AcademicFolkChoir

Българска фолклорна и църковно-славянска музика звуча в Париж

Изключителни образци на българската музикална култура бяха представени пред френска публика. Пълни зали и продължителни овации предизвикаха изпълненията на Народния хор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив – АМТИИ..

публикувано на 08.03.24 в 16:25

"Всичко е било за добро" - първи дует на Михаела Филева и Дара Екимова

С предчувствие за пролет, две от най-актуалните дами в съвременната българска музика – Михаела Филева и Дара Екимова – подаряват на своите почитатели обща песен. Освен че в нея гласовете им за първи път звучат заедно, те са и автори на "Всичко е било..

публикувано на 08.03.24 в 10:15