Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България може да се превърне в център за иновации в автомобилната индустрия

Снимка: БГНЕС

Проучват се 7 проекта на компании от сектора за потенциални инвестиции за повече от 1 млрд. евро, които ще разкрият 4000 работни места, обяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Той откри международната конференция Automotive&Mobility Forum 2022 в София с участието на представители от Балканите и Източна Европа. По думите му, бъдещето е свързано с електромобилите и автономните автомобили, а страната ни може да бъде сред водещите в разработката на софтуер за тях.

Изпълнителният директор на Automotive клъстер - България Любомир Станиславов обяви, че вече 70 000 души работят в сектора за над 350 компании.


БНР подкасти:

Още от категорията

Скоро във всички коли в Европа ще има части произведени в България

Досега България се гордееше, че в 9 от 10 автомобила в Европа има части, произведени в нашата страна. Скоро във всеки европейски автомобил ще има български елементи, защото имаме потвърждение от нов инвеститор, който е глобален производител в..

публикувано на 05.10.22 в 11:38

В страната ни предстои криза на доходите, не на стоките

За някои хора кризата е равна на възможност. Така ли е за българите в днешния ден, когато изборите очертаха продължаваща политическа нестабилност, цените не спират ръста си, а доходите сякаш са "замръзнали" на ръба на оцеляването? На този фон..

публикувано на 05.10.22 в 11:15

Очаква се Азербайджан да увеличи доставките на газ

Има няколко други газови полета в Азербайджан, от които скоро ще започне да се добива газ и те ще допринесат за увеличаването на обема на доставките от страната. На церемонията по официалното откриване на газовата връзка Гърция- България в НДК,..

публикувано на 01.10.22 в 18:18