Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Спасовден село Бов празнува и приема гости от близо и далеч!

Снимка: bov.bg

За живописното старопланинско село Бов, извисило се над Искърското дефиле, днешният празник – "Възнесение Господне", или както хората го наричат Спасовден, носи двойна радост. Редом с християнския празник, хората там отбелязват и деня на селото с тържествен водосвет, по случай храмовия празник на черквата „ Свето Възнесение Господне“. От този ден започват и честванията, посветени на двете селища, село Бов и Гара Бов, които от 2006 г. насам, в седмицата от Възнесение до Петдесетница, символично свързват минало и настояще в „Празници на Бов“. Между двата големи християнски празника селото оживява, за да посрещне роднини и гости от цялата околност.

Специално за Спасовден, от ранни зори местните жени са приготвили курбан и независимо от това, че е работен ден, иначе опустялото селце е изпълнено с радостна глъч.

Още за историята и традициите на селото с вековна история, което днес празнува 816 години ще откриете в колекцията на Радио България: Село Бов – история и легенди


Съставил: Дарина Григорова

Снимки: bov.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Маргрет Николова

Маргрет Николова – една естрадна легенда на 95

Своя 95-и рожден ден отбелязва днес легендарната естрадна певица Маргрет Николова. Родена в София през 1928 г., започва да се занимава с музика от малка. През 1951 г. завършва Българската държавна консерватория с две специалности – пиано и..

публикувано на 10.10.23 в 10:15
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

120 години от рождението на Джон Атанасов

На специална церемония в президентството днес, 4 октомври, държавният глава Румен Радев ще връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2023 година. Церемонията по награждаването е в деня, в който се навършват 120..

публикувано на 04.10.23 в 05:15

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15