Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Васил Велев:

Легенда е, че “Газпром” е прекратил доставките на газ

Снимка: Светослава Кузманова

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев определи като “легенда” твърдението, че “Газпром” е прекратил доставките на газ за страната ни.

Договорът не е прекратен – в него има клауза “Вземи и плати”, т.е. през декември може да се окаже, че трябва да платим стотици милиони, без да сме потребили този газ”, заяви той пред БНР. Според бизнесмена България продължава да използва руски газ, но чрез посредници, “вместо директно и на по-добра цена”.

Васил Велев отправи критики към актуализацията на бюджета и плана за реформи, който, по думите му, се преформатира в антикризисни мерки. Той смята, че основната мярка за бизнеса трябва да бъде компенсирането на високите цени на електроенергията заради огромната инфлация.

Още от категорията

Газовата връзка с Гърция получи Акт 15

Интерконекторът с Гърция вече има Акт 15 за територията на страната ни, съобщиха от проектната компания “Ай Си Джи Би”, която ще бъде оператор на газопровода. Оттам увериха, че процедурите за въвеждането на газовата връзка в експлоатация напредват по..

публикувано на 16.09.22 в 18:18

През август инфлацията достигна 17,7%, правителството ще заеме нов дълг

Ръстът на инфлацията през август леко се забавя , сочат данните на Националния статистически институт. Поскъпването на живота спрямо същия месец на миналата 2021 г. е със 17.7%. Нарастването спрямо предходния месец юли е с 1.2%. Най-голямо за..

публикувано на 14.09.22 в 11:58

Представят програми и процедури по План за възстановяване и устойчивост

Вицепремиерът по управление на евросредствата Атанас Пеканов и министърът по иновациите Александър Пулев откриват в София на 12 септември форума "Големите пари за малкия бизнес".  Събитието представя първата за България процедура – ​​"Технологична..

публикувано на 11.09.22 в 16:50