Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Васил Велев:

Легенда е, че “Газпром” е прекратил доставките на газ

Снимка: Светослава Кузманова

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев определи като “легенда” твърдението, че “Газпром” е прекратил доставките на газ за страната ни.

Договорът не е прекратен – в него има клауза “Вземи и плати”, т.е. през декември може да се окаже, че трябва да платим стотици милиони, без да сме потребили този газ”, заяви той пред БНР. Според бизнесмена България продължава да използва руски газ, но чрез посредници, “вместо директно и на по-добра цена”.

Васил Велев отправи критики към актуализацията на бюджета и плана за реформи, който, по думите му, се преформатира в антикризисни мерки. Той смята, че основната мярка за бизнеса трябва да бъде компенсирането на високите цени на електроенергията заради огромната инфлация.

Още от категорията

Деница Златева

“Булгаргаз” настоява за 17% поскъпване на природния газ през септември

Според моментните изчисления на “Булгаргаз” природният газ трябва да поскъпне със 17% през септември , съобщи новият изпълнителен директор на дружеството Деница Златева . Тя посочи микса, участващ в ценообразуването: “Имаме договорените количества по..

публикувано на 30.08.22 в 13:05

България се е споразумяла да удвои капацитета през LNG терминала в Александруполис

"Постигнато е принципиално споразумение да удвоим капацитета, който България има в LNG терминала, който се строи в Александруполис". Това заяви енергийният министър Росен Христов след като той и президентът Румен Радев обсъдиха с представители на..

публикувано на 29.08.22 в 15:08
Росица Велкова

Не се очаква преизпълнение на приходите в бюджета до края на 2022-та

Единственият начин за финансиране на извънредни харчове до края на годината са икономиите, тъй като не се очаква преизпълнение на приходите в бюджета. Пред журналисти министърът на финансите Росица Велкова посочи, че превишаването на приходите в..

публикувано на 29.08.22 в 11:35