Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До какво ще доведе палежът на българския културен център в Битоля?

Разговор с журналиста от Скопие Владимир Перев

Снимка: БГНЕС

Иван Михайлов е непрочетената страница в македонската история, каза за „Радио България“ доайенът на българските журналисти в Северна Македония Владимир Перев. Запитахме го, защо някои на Запад от България толкова се страхуват дори от името на Иван Михайлов.

Иван (Ванче) Михайлов (1896 – 1990)

„Това е тази част от нашата история, която е била забранена да се проучва. Величието на Иван Михайлов е не само в това, че е продължил революционната борба на ВМРО и борбата за македонската непряка държавност. Михайлов е великият борец за българската национална кауза. Даже и това нещо би било преглътнато, но Михайлов е последният велик борец срещу сръбското нашествие в Македония, срещу направо казано сръбското робство на Македония, духовно робство, материално робство“.

Скопие и Белград винаги са работели да се заличи името на Иван Михайлов, защото проговори ли се за Михайлов, ще стане дума за сръбска окупация, нещо което не е приятно на политиците там, подчертава събеседникът.

Владимир Перев
Според Перев, не може да се вярва на твърдението на македонските власти, че подпалването на българския културен център в Битоля, носещ името на Иван Михайлов, е емоционален акт на недоволен македонски патриот.

„Певецът Ламбе Алабаковски е родово обвързан със службите, чрез баща му и брат му. Това е едната част от проблема. Тука се говори за целенасочена стигма към целокупното българско общество в Македония, към българското културно наследство, което трябва да се оправдае официално от служителите в държавната администрация, от министрите, от полицията да се оправдае деянието, чрез някакъв фалшив патриотизъм и емоционално чувство“.

В това да запалиш нещо, няма никакъв патриотизъм. Така се прикрива същината на проблема, че целта е да се унищожи цялата българска култура в Македония, смята журналистът. В Северна Македония никой не вярва, че Париж сериозно е оказал натиск на България, за да се ускори евроинтеграцията на Северна Македония, е убеден македонският българин.

„В Македония, журналистите, хората в политиката, с които аз се събирам – никой не вярва, че проблемът ще бъде решен и до Нова година при новото председателство, мисля, че Чехия ще председателства в общността. В Македония всички знаят, че тежестта на проблемите пада върху Македония. Македония трябва да изпълни условията 4+1, което винаги е подчертавано. По отношение на Македония, българският парламент и Българската академия на науките, която е фактор в политическия живот на България, имат твърда позиция, и отстъпки няма да има. Това е ясно и затова са тези изблици на фалшив патриотизъм и на елементарно насилие“.

Перев прогнозира, че вандалският акт срещу българския център в Битоля ще има неочакван ефект за своите организатори и дава пример, как национализмът на Слободан Милошевич, при войните за Югославското наследство, водят в Босна и Херцеговина развитието на радикален ислям. Стига се до изместване на традиционния цивилизован ислям в Западните Балкани.

Същият неочакван ефект е имало и поведението на Скопие към албанския фактор в бившата югорепублика Македония след 1992 г.. Нарушаването на основните албански права е довело до бунта от 2000 г. и Охридският мир, по който „днес при 25% албанско население имаме 55% министри, зам.-министри и директори албанци в македонските държавни институции и компании“, отбелязва Перев и прогнозира, че парадоксите ще продължат. 

„Със запалването на българския културен дом „Иван Михайлов“ в Битоля, тази омраза към българите, когато се стигне до решаване, този акт на агресия ще доведе българите до големи позиции в македонската политика и общество. Българите ще си потърсят своите конституционни права и ще бъдат министри, директори, генерали в армията. Така че всяка акция с незаконно и неадекватно насилие рано или късно завършва с поражение за насилника“, е категоричен старият македонски българин.

Снимки: БГНЕС, архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Атанас Атанасов

ПП –ДБ смятат, че срещу тях е започнала политическа атака

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов, обвини доскорошните си партньори в управлението (от ГЕРБ – СДС) в политическата атака към ПП –ДБ. "Свидетели сме на организирана и координирана операция за дискредитиране на коалицията ПП-ДБ чрез използване на..

публикувано на 04.04.24 в 18:30

САЩ засилват ангажимента си към черноморските държави

САЩ подготвят стратегия за Черно море. Това е продължение на закона за Черно море отпреди година и част от бюджета за отбрана на Щатите. Това каза за БНР посланикът на България в САЩ Георги Панайотов. По думите му, това показва важността на региона...

публикувано на 02.04.24 в 17:10

Промените в Конституцията наложиха спешен ремонт на Закона за БНБ

Председателят на Сметната палата Димитър Главчев, определен от президента Румен Радев за служебен премиер съгласно промените в Конституцията от края на 2023 г., няма да ползва неплатен отпуск, както той беше обявил по-рано. Вместо това правомощията му на..

публикувано на 02.04.24 в 14:12