Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До какво ще доведе палежът на българския културен център в Битоля?

Разговор с журналиста от Скопие Владимир Перев

Снимка: БГНЕС

Иван Михайлов е непрочетената страница в македонската история, каза за „Радио България“ доайенът на българските журналисти в Северна Македония Владимир Перев. Запитахме го, защо някои на Запад от България толкова се страхуват дори от името на Иван Михайлов.

Иван (Ванче) Михайлов (1896 – 1990)

„Това е тази част от нашата история, която е била забранена да се проучва. Величието на Иван Михайлов е не само в това, че е продължил революционната борба на ВМРО и борбата за македонската непряка държавност. Михайлов е великият борец за българската национална кауза. Даже и това нещо би било преглътнато, но Михайлов е последният велик борец срещу сръбското нашествие в Македония, срещу направо казано сръбското робство на Македония, духовно робство, материално робство“.

Скопие и Белград винаги са работели да се заличи името на Иван Михайлов, защото проговори ли се за Михайлов, ще стане дума за сръбска окупация, нещо което не е приятно на политиците там, подчертава събеседникът.

Владимир Перев
Според Перев, не може да се вярва на твърдението на македонските власти, че подпалването на българския културен център в Битоля, носещ името на Иван Михайлов, е емоционален акт на недоволен македонски патриот.

„Певецът Ламбе Алабаковски е родово обвързан със службите, чрез баща му и брат му. Това е едната част от проблема. Тука се говори за целенасочена стигма към целокупното българско общество в Македония, към българското културно наследство, което трябва да се оправдае официално от служителите в държавната администрация, от министрите, от полицията да се оправдае деянието, чрез някакъв фалшив патриотизъм и емоционално чувство“.

В това да запалиш нещо, няма никакъв патриотизъм. Така се прикрива същината на проблема, че целта е да се унищожи цялата българска култура в Македония, смята журналистът. В Северна Македония никой не вярва, че Париж сериозно е оказал натиск на България, за да се ускори евроинтеграцията на Северна Македония, е убеден македонският българин.

„В Македония, журналистите, хората в политиката, с които аз се събирам – никой не вярва, че проблемът ще бъде решен и до Нова година при новото председателство, мисля, че Чехия ще председателства в общността. В Македония всички знаят, че тежестта на проблемите пада върху Македония. Македония трябва да изпълни условията 4+1, което винаги е подчертавано. По отношение на Македония, българският парламент и Българската академия на науките, която е фактор в политическия живот на България, имат твърда позиция, и отстъпки няма да има. Това е ясно и затова са тези изблици на фалшив патриотизъм и на елементарно насилие“.

Перев прогнозира, че вандалският акт срещу българския център в Битоля ще има неочакван ефект за своите организатори и дава пример, как национализмът на Слободан Милошевич, при войните за Югославското наследство, водят в Босна и Херцеговина развитието на радикален ислям. Стига се до изместване на традиционния цивилизован ислям в Западните Балкани.

Същият неочакван ефект е имало и поведението на Скопие към албанския фактор в бившата югорепублика Македония след 1992 г.. Нарушаването на основните албански права е довело до бунта от 2000 г. и Охридският мир, по който „днес при 25% албанско население имаме 55% министри, зам.-министри и директори албанци в македонските държавни институции и компании“, отбелязва Перев и прогнозира, че парадоксите ще продължат. 

„Със запалването на българския културен дом „Иван Михайлов“ в Битоля, тази омраза към българите, когато се стигне до решаване, този акт на агресия ще доведе българите до големи позиции в македонската политика и общество. Българите ще си потърсят своите конституционни права и ще бъдат министри, директори, генерали в армията. Така че всяка акция с незаконно и неадекватно насилие рано или късно завършва с поражение за насилника“, е категоричен старият македонски българин.

Снимки: БГНЕС, архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Кангалджиев

Димитър Кангалджиев поема овакантения пост на главен секретар на МВР

Длъжността "главен секретар на МВР" ще изпълнява главен комисар Димитър Кангалджиев, досегашен заместник главен секретар, съобщиха от МВР. Той ще замени на поста Живко Коцев до назначаването на титуляр. Президентът отстрани главния секретар на..

публикувано на 10.04.24 в 18:49
Живко Коцев

Президентът отстрани главния секретар на вътрешното министерство

По предложение на служебното правителство президентът подписа указ за прекратяване правомощията и освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР Живко Коцев, съобщи пресцентърът на държавния глава. Мотивът на правителството е "заради тежко..

публикувано на 10.04.24 в 14:02
Живко Коцев

Правителството иска да уволни главния секретар на вътрешното министерство

Правителството предложи на президента Румен Радев да издаде Указ за прекратяване правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи гл. комисар Живко Коцев и освобождаването му от длъжност, съобщи правителствената пресслужба...

публикувано на 10.04.24 в 09:10