Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарът на труда у нас е готов да поеме голяма вълна на завръщащи се от чужбина сънародници

Подготвят се кариерни форуми за българите в Мюнхен и Лондон през есента

Снимка: Facebook/BulgariaWantsYou

Анкета сред българи в чужбина, направена наскоро за мултимедийната платформа Bulgaria Wants You показва, че около 35 на сто от анкетираните сънародници в Европа имат твърдо намерение да се върнат и вече разглеждат възможности за това. Ако приемем, че между 2 и 3 млн. българи в момента живеят и работят извън страната, тези 35 % съвсем не са малко хора, чието завръщане ще промени значително пазара на труда в България.

През последните две години има реален ръст на завърнали се от чужбина наши сънародници, сочат наблюденията на специалистите по кариерно развитие. Вече броят на завърналите се надвишава с около 80 до 100 хил. този на хората, които избират да заминат, за да работят зад граница. Вълната на завръщащите се е от целия свят. "Връщат се хора от всякакви професии – от работили като домашни помощници, до средно ниво експерти. Но има и хора, които са били на високи мениджърски позиции" – казва консултантът за кариерно развитие Георги К. Първанов, който помага в работата на платформата за работа, насочена към българи в чужбина.

"В момента нуждата от хора на пазара на труда у нас е поне от 200 хиляди души, това е заключението на почти всички работодателски организации. Така че колкото повече българи изберат да се върнат, ще бъдат наети и ще могат да намерят работа. Най-голяма нужда има от инженерни кадри за производството и въобще за икономиката в страната, но за съжаление вълна от такива специалисти не се задава от чужбина. Но пък се връщат специалисти от всички други области. Много голям е броя на финансистите от различни сфери, които си идват в България – от банковия сектор и консултантски компании, връщат се и хора работили в производството, селскостопански работници и съответно ние трябва да им потърсим реализация.

Това, с което ние, консултантите, помагаме е в две посоки – съдействаме на тези, които току-що са завършили образованието си и все още не са ориентирани, за да изберат посоката, насочваме ги към професиите на бъдещето и кои са най-перспективните области за кариерно развитие сега. Консултираме и тези, които имат някакъв опит в чужбина, а сега искат да продължат и да намерят реализация в България, или пък искат да сменят попрището, но имат нужда от конкретен съвет и помощ. В кариерния форум, който организирахме в София преди дни дойдоха рекорден брой посетители, над 1000 човека, а свой щанд имаха над 60 топ-работодатели. През есента се готвим да организираме кариерни форуми за българите в Мюнхен и Лондон, където да привлечем още повече хора, които биха се върнали в родината."

Потвърждение на факта, че на пазара на труда у нас най-търсени са инженерните кадри и IT специалистите дава една българска компания, чиято дейност е в сферата на оборудване за автомобили и има офиси в Италия и Франция. Във фирмата работят 150 човека, но непрекъснато се търсят още кадри, основно инженери и програмисти."Очакваме най-вече технически кадри, защото автомобилният бранш изпитва остра нужда от инженерни специалисти с опит" – посочва работещият там инж. Алек Неделчев:

"Имаме общо 10 човека, които са се върнали, някои от тях са били в чужбина само за образование, но има и колеги с 8-10 години стаж зад граница и се завръщат тук, за да са при семейството си и да работят в България. Освен това, ние предлагаме правни консултации и административна помощ за хората, които са се завърнали от чужбина и кандидатстват за работа при нас. А това, което ги връща в България най-често е любов, дали към даден човек или към родното място, това е пак е някаква любов и привързаност."

Условията за софтуерните специалисти, които фирмите предоставят у нас са повече от добри – убеждава ни Ивелина Боева, която работи за немска софтуерна компания, с представителство в София. Освен атрактивно заплащане, работодателите предлагат и гъвкаво работно време, работа от вкъщи и други екстри, които в много случаи са по-примамливи от предлаганите в чужбина.

"За съжаление няма много хора, които се интересуват да работят в ИТ индустрията. Аз лично не съм мислила да заминавам в чужбина, защото бързо успях да си намеря добра работа, а това означава работа, която ме кара да се чувствам свободна, да се развивам, да мога да определям всеки ден как да минава работния ми ден, без някой да стои над главата ми, т.е. да имам свободата да избирам и да подреждам графика си така, че да се чувствам удовлетворена. Работя в много добра и подкрепяща компания."

Снимки: Facebook/BulgariaWantsYou

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българчета от Унгария дойдоха в прародината си по унгарска програма

Възпитаници на Българското училище за роден език в Будапеща, Унгария, пристигнаха на 26 март в България за 8-дневен лагер, предаде БТА. Лагерът се финансира основно от унгарската държава по програма за малцинствените училища в Унгария, която дава..

публикувано на 27.03.24 в 16:32

Писма от Испания до владетели от българската история

Ученици от клуб "Родолюбие" в Българското училище "Св. св. Кирил и Методий" в Барселона написаха писма до български владетели. В занятието участваха деца от гимназиален етап, съобщава на Фейсбук страницата си просветното средище. Сред владетелите, към..

публикувано на 27.03.24 в 16:31

Консулството ни в Ню Йорк събра театрали от седем държави

В навечерието на Международния ден на театъра, Генералното консулство на България в Ню Йорк беше домакин на първата по рода си интернационална среща на театрали. В колоритното културно събитие участваха именити режисьори и драматурзи от България, Франция,..

публикувано на 26.03.24 в 19:20