Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Илияна Йотова : Работим за запазване на българския език в историческите диаспори

Снимка: БГНЕС

Важно е да работим с нашите общности, независимо дали става дума за старата историческа миграция или за по-новите български общности, формирани буквално по целия свят – говорим за така наречената нова икономическа миграция. Това каза на среща с представители на българското национално малцинство в Румъния вицепрезидентът Илияна Йотова по време на посещението си по повод 130-ата годишнина на римокатолическата църква „Св. Троица“ в местната община Винга.

Вицепрезидентът посочи, че българските училища в цял свят, в които се преподава на майчин език, са вече над 450.

С ръководството на Западния университет в Тимишоара вицепрезидентът Илияна Йотова обсъди възможностите за възобновяване лектората по български език и литература във висшето учебно заведение. В курса по български език могат да се включат повече младежи от историческата ни диаспора в Румъния.

"Надяваме се още през тази есен да дойде тук лектор от България. В момента тече конкурсът и още тази есен да започне курсът по български език... И в Стари Брешов, и във Винга, където бяхме два дни, се говори много добър български език и смятам, че сред тези деца ще има голям интерес", отбеляза вицепрезидентът.

Още от категорията

Правовата държава е основна тема за българите в Румъния

Избирателният ден в Букурещ приключи с нараснала избирателна активност спрямо регистрираната на предишни избори. Вотът там се различава от този в България, не липсваха и казуси, които показват особеностите на гласуването на тези избори, обобщава..

публикувано на 03.10.22 в 14:55
Изборната секция в Билерика

Валидността на личните документи се оказа пречка пред сънародници в Америка да гласуват

Във всички секции в Нова Англия активността е повишена в сравнение с ноември, съобщи за Радио България Надя Улман от изборната секция в Билерика. Към 12 часа местно време в Бостън бяха гласували почти двойно повече избиратели /226/, сравнено..

публикувано на 02.10.22 в 22:58
Изборната секция в Дъблин - Сантри

Изборният ден приключи в Европа и Африка

Изборният ден в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, където гласуването бе осъществено в 126 секции, приключи. Приключи и гласуването в Германия, където бяха разкрити 77 секции, в Испания – 65 секции, в Гърция – 24 секции, както и в..

публикувано на 02.10.22 в 22:55