Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Илияна Йотова : Работим за запазване на българския език в историческите диаспори

Снимка: БГНЕС

Важно е да работим с нашите общности, независимо дали става дума за старата историческа миграция или за по-новите български общности, формирани буквално по целия свят – говорим за така наречената нова икономическа миграция. Това каза на среща с представители на българското национално малцинство в Румъния вицепрезидентът Илияна Йотова по време на посещението си по повод 130-ата годишнина на римокатолическата църква „Св. Троица“ в местната община Винга.

Вицепрезидентът посочи, че българските училища в цял свят, в които се преподава на майчин език, са вече над 450.

С ръководството на Западния университет в Тимишоара вицепрезидентът Илияна Йотова обсъди възможностите за възобновяване лектората по български език и литература във висшето учебно заведение. В курса по български език могат да се включат повече младежи от историческата ни диаспора в Румъния.

"Надяваме се още през тази есен да дойде тук лектор от България. В момента тече конкурсът и още тази есен да започне курсът по български език... И в Стари Брешов, и във Винга, където бяхме два дни, се говори много добър български език и смятам, че сред тези деца ще има голям интерес", отбеляза вицепрезидентът.

Още от категорията

Вицепрезидентът Илияна Йотова говори на военното гробище в с. Цапари

Вицепрезидентът участва в поредица от прояви на българите в Северна Македония

Вицепрезидентът Илияна Йотова участва във военно-църковния ритуал за Архангелова задушница на българското военно гробище в с. Ц апари край Битоля в Северна Македония. Гробовете и братската могила са на офицери и военни чинове от 6-та пехотна Бдинска..

публикувано на 05.11.22 в 16:08
Базарът на книгата ще се проведе в културния център

Базар на български книги в Чикаго

Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина организира най-голямото литературно събитие в Чикаго този есен - Базар на книгата. Той ще се проведе на 5-ти и 6-ти ноември в културния център "Българика" в американския град. Ще..

публикувано на 05.11.22 в 09:27

Българските ученици в Аман честваха народните будители

Деца от българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Аман, Йордания, отбелязаха Деня на народните будители с тържество, на което представиха делото на народни будители, техни произведения и музикални творби, пише във Фейсбук посолството..

публикувано на 02.11.22 в 10:41