Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца от България помагат на връстници от българските неделни училища в Украйна

Снимка: БТА

Три тира с дарения от ученици в цяла България, насочени към техните връстници от българските неделни училища в Украйна, пристигнаха в Измаил, съобщи БТА. В кампанията "Деца помагат на деца", която е по инициатива на Министерството на образованието и науката, се включиха ученици от 776 училища в България, а също и Българският червен кръст.

"За 63 български неделни училища от Одеска, Запорожка, Николаевска, Киевска и Лвовска области бяха събрани 74 палета и 650 кашона с книги, учебници, ученически пособия, раници, одеяла и възглавници, памперси, хигиенни материали, спални чували, фенерчета, термоси и др.", уточни Олга Колот, председател на Терновското българско дружество "Иван Вазов" в гр. Николаев и районен кмет на кв. "Терновка". Със съдействието на председателя на Измаилската българска община "Света София" Николай Иванов и ректора на Измаилския държавен хуманитарен университет проф. Ярослав Кичук, хуманитарната помощ ще достигне скоро до учениците в различни точки на Украйна.

"За съжаление, няма възможност помощта да се достави в окупираните райони на Запорожка област“, констатира Колот, която отговаря за разпределението на даренията. "Поднасяме огромна благодарност към МОН на България за инициативата и на всяко дете и семейство от цялата България, лично на министър Денков, на директора на дирекция "Образование на българите зад граница и училищна мрежа" Наталия Михалевска и всички, които помогнаха да се реализира този важен проект", каза Олга Колот.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Магията на българските шевици завладя консулството ни в Ню Йорк

Модно ревю на дрехи с народни мотиви, дело на варненската дизайнерка Мая Неделчева се състоя в Генералното консулство на България в Ню Йорк. Елегантната колекция е била представена от танцьорите на ансамбъл Gorana Dance, научаваме от публикация на..

публикувано на 10.04.24 в 22:10
Алексей Пампоров

"Свързване на гласовете. Диаспората" представя историите на 82-ма българи зад граница

Онлайн платформата за човешки права "Маргиналия" с подкрепата на фондация "Томсън" е подготвила проекта "Свързване на гласовете. Диаспората", представящ 82 документални истории на хора от българската диаспора в ЕС, САЩ и Канада. Проектът ще бъде..

публикувано на 10.04.24 в 08:35

Българите в Молдова търсят най-автентичната лазарка

Асоциацията за развитие на българската общност в Молдова (АРБОМ) обяви конкурс за лазарки. Той се провежда до 28 април 2024 г. "с цел популяризиране на българските традиции, култура и език на територията на Молдова". Участничките трябва да..

публикувано на 09.04.24 в 14:37