Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вотът на недоверие към правителството зависи от аргументите на опозиция и управляващи

| обновено на 21.06.22 в 17:10
Снимка: БГНЕС

Рекордна инфлация, забавяне на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, спад на чуждите инвестиции и дефицит – това са основните аргументи на опозицията, в лицето на ГЕРБ–СДС, които поискаха да бъде гласуван вот на недоверие на правителството на министър-председателя Кирил Петков. Мотивите на втората парламентарно представена политическа сила в опозиция бяха изложени от депутата Кирил Ананиев, бивш министър на икономиката в последното правителство на Бойко Борисов.


„Надценен икономически растеж, подценена инфлация, подценен дефлатор с оглед на ръста на цените на производител на вътрешния пазар. Висок бюджетен дефицит, огромен и заробващ бъдещите поколения държавен дълг, отрицателна текуща сметка за първото тримесечие, поради това, че вносът нараства двойно, спрямо приноса и износа на нетния експорт към БВП се влошава. Нереалистично понижаване на безработицата от 4,5%, критичен размер на фискалния резерв и още други неточни оценки на компонентите на макроикономическото планиране.“ 

Ананиев посочи още, че финансово-икономическата политика не е абстрактна и че това правителство заслужава да получи вот на недоверие за цялостната му политика. „Тази политика е отражение върху състоянието и развитието на всички сфери в публичния сектор, финанси и цялото социално-икономическо развитие на държавата – каза Ананиев. – България е на второ място по ръст на цените. Населението губи своята покупателна способност, увеличават се неравенствата.“ 


В отговор, министър-председателят Кирил Петков определи тезите на опозицията като „чудновати“ и изтъкна,че има „грешни икономически внушения“, правени в последните шест месеца, на фона на социално-икономическите мерки, предприети от правителството:

„Увеличихме МРЗ от 670 на 710 лв., подкрепихме младите семейства за допълнително данъчно облекчение. За пръв път от много години имаме безплатни ясли и детски градини,отделихме 100 млн. лв за спортни и културни лагери.Увеличихме пенсиите от 300 на 370 лв., като сега през юли сме предвидили с актуализацията пенсиите да достигнат 467 лв. Това безпрецедентно увеличение на доходите с 55%, за една година не се е осъществявало в продължение на 12 години. Увеличихме бюджета с 315 млн. лв. и за образователната система, което гарантира средната учителска заплата да бъде с 25% по-висока от средната за страната. За лекарите също е гарантирано достойно възнаграждение, като основната лекарска заплата ще бъде 2000 лв., а на медицинските сестри 1500 лв. За личните лекари има 38% увеличение на доходите, спрямо предходната година. Това е предпоставка да бъдат привлечени млади специалисти.За хората с увреждания осигурихме допълнителна подкрепа от 280 млн. лв. Мерките, които предвиждаме с актуализацията на бюджета са нулева ставка на ДДС за хляба, 25 ст. намаляване на бензина и дизела, освобождаване на акциза за тока и втечнения газ, намаляване на ставката за парното на 9%. За бизнеса приехме програми за подкрепа и смекчаване на нестабилните цени на тока и газа в общ размер от 3,5 млрд. лв. Така цените за тока и газа не се повишиха, в сравнение с цените от октомври. За битовия потребител цените на тока останаха същите. Всичко това, докато петролът на международните пазари се качи с 54%, а цената на газа за последните 12 месеца се качи 3 пъти.“

Финансовият министър нарече “несъстоятелни” мотивите за вот на недоверие

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев обори тезите на ГЕРБ-СДС, с които двете партии настояха да бъде гласуван вот на недоверие на кабинета, наричайки ги "несъстоятелни". Той представи данни на БНБ за чужди инвестиции у нас в размер на 883 млн. евро през първото тримесечие на годината. А що се отнася до високата инфлация подчерта, че тя е на общоевропейско ниво и страните от ЕС предприемат общи усилия за овладяването ѝ.

"Дефицитът е точно както беше одобрен от Народното събрание. Износът расте с 20% и то не заради вашата опорка, че е заради износа на оръжия, а във всички сфери на икономиката. Дългът е намален. Кражбите са причината да нямаме пътища, болници", обърна се Асен Василев към опозицията.

Любомир Каримански от "Има такъв народ" обобщи неизпълненото от финансово-икономическата част на коалиционното споразумение

"България трябваше да стане логистичен и финансов хъб чрез откриването на финансови центрове на мултинационални компании и привличането на такива чрез транспортни мрежи - колко такива компании приехме в страната, колко такива транспортни мрежи бяха създадени", попита председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански. Депутатът каза още, че така и не е бил изготвен времеви план за предложените от другите парламентарни групи реформи с разчети за финансовото им осигуряване.

"Задкулисието се видя заплашено, защото промяната започна и защото вижда единственото спасение за себе си в свалянето на този кабинет и връщането на статуквото", заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и икономически министър Корнелия Нинова.

По думите ѝ, България е финансово стабилна и икономически добре развиваща се въпреки всички обстоятелства. Има обаче открити въпроси: ръстът на цените, обедняването, неравенствата, намалялата покупателна способност и справедливостта.

Парламентарната група на съуправляващите от "Демократична България" няма да подкрепи вота на недоверие поради липсата на алтернатива. "Смятаме, че хвърлянето на страната в още по-голяма криза е бозотговорно", заяви по време на дебатите председателят ѝ Христо Иванов.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ нарече премиера Кирил Петков "клетвопрестъпник" и "нарушител на конституцията" и призова народните представители да подкрепят вота на недоверие.

"Чуваме поредната порция лъжи" – така лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира изявленията на представителите на управляващото мнозинство. Той каза още, че решението за въвеждането на еврото е взето еднолично едва от девет министри. 



Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35
Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30