Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вотът на недоверие към правителството зависи от аргументите на опозиция и управляващи

| обновено на 21.06.22 в 17:10
Снимка: БГНЕС

Рекордна инфлация, забавяне на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, спад на чуждите инвестиции и дефицит – това са основните аргументи на опозицията, в лицето на ГЕРБ–СДС, които поискаха да бъде гласуван вот на недоверие на правителството на министър-председателя Кирил Петков. Мотивите на втората парламентарно представена политическа сила в опозиция бяха изложени от депутата Кирил Ананиев, бивш министър на икономиката в последното правителство на Бойко Борисов.


„Надценен икономически растеж, подценена инфлация, подценен дефлатор с оглед на ръста на цените на производител на вътрешния пазар. Висок бюджетен дефицит, огромен и заробващ бъдещите поколения държавен дълг, отрицателна текуща сметка за първото тримесечие, поради това, че вносът нараства двойно, спрямо приноса и износа на нетния експорт към БВП се влошава. Нереалистично понижаване на безработицата от 4,5%, критичен размер на фискалния резерв и още други неточни оценки на компонентите на макроикономическото планиране.“ 

Ананиев посочи още, че финансово-икономическата политика не е абстрактна и че това правителство заслужава да получи вот на недоверие за цялостната му политика. „Тази политика е отражение върху състоянието и развитието на всички сфери в публичния сектор, финанси и цялото социално-икономическо развитие на държавата – каза Ананиев. – България е на второ място по ръст на цените. Населението губи своята покупателна способност, увеличават се неравенствата.“ 


В отговор, министър-председателят Кирил Петков определи тезите на опозицията като „чудновати“ и изтъкна,че има „грешни икономически внушения“, правени в последните шест месеца, на фона на социално-икономическите мерки, предприети от правителството:

„Увеличихме МРЗ от 670 на 710 лв., подкрепихме младите семейства за допълнително данъчно облекчение. За пръв път от много години имаме безплатни ясли и детски градини,отделихме 100 млн. лв за спортни и културни лагери.Увеличихме пенсиите от 300 на 370 лв., като сега през юли сме предвидили с актуализацията пенсиите да достигнат 467 лв. Това безпрецедентно увеличение на доходите с 55%, за една година не се е осъществявало в продължение на 12 години. Увеличихме бюджета с 315 млн. лв. и за образователната система, което гарантира средната учителска заплата да бъде с 25% по-висока от средната за страната. За лекарите също е гарантирано достойно възнаграждение, като основната лекарска заплата ще бъде 2000 лв., а на медицинските сестри 1500 лв. За личните лекари има 38% увеличение на доходите, спрямо предходната година. Това е предпоставка да бъдат привлечени млади специалисти.За хората с увреждания осигурихме допълнителна подкрепа от 280 млн. лв. Мерките, които предвиждаме с актуализацията на бюджета са нулева ставка на ДДС за хляба, 25 ст. намаляване на бензина и дизела, освобождаване на акциза за тока и втечнения газ, намаляване на ставката за парното на 9%. За бизнеса приехме програми за подкрепа и смекчаване на нестабилните цени на тока и газа в общ размер от 3,5 млрд. лв. Така цените за тока и газа не се повишиха, в сравнение с цените от октомври. За битовия потребител цените на тока останаха същите. Всичко това, докато петролът на международните пазари се качи с 54%, а цената на газа за последните 12 месеца се качи 3 пъти.“

Финансовият министър нарече “несъстоятелни” мотивите за вот на недоверие

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев обори тезите на ГЕРБ-СДС, с които двете партии настояха да бъде гласуван вот на недоверие на кабинета, наричайки ги "несъстоятелни". Той представи данни на БНБ за чужди инвестиции у нас в размер на 883 млн. евро през първото тримесечие на годината. А що се отнася до високата инфлация подчерта, че тя е на общоевропейско ниво и страните от ЕС предприемат общи усилия за овладяването ѝ.

"Дефицитът е точно както беше одобрен от Народното събрание. Износът расте с 20% и то не заради вашата опорка, че е заради износа на оръжия, а във всички сфери на икономиката. Дългът е намален. Кражбите са причината да нямаме пътища, болници", обърна се Асен Василев към опозицията.

Любомир Каримански от "Има такъв народ" обобщи неизпълненото от финансово-икономическата част на коалиционното споразумение

"България трябваше да стане логистичен и финансов хъб чрез откриването на финансови центрове на мултинационални компании и привличането на такива чрез транспортни мрежи - колко такива компании приехме в страната, колко такива транспортни мрежи бяха създадени", попита председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански. Депутатът каза още, че така и не е бил изготвен времеви план за предложените от другите парламентарни групи реформи с разчети за финансовото им осигуряване.

"Задкулисието се видя заплашено, защото промяната започна и защото вижда единственото спасение за себе си в свалянето на този кабинет и връщането на статуквото", заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и икономически министър Корнелия Нинова.

По думите ѝ, България е финансово стабилна и икономически добре развиваща се въпреки всички обстоятелства. Има обаче открити въпроси: ръстът на цените, обедняването, неравенствата, намалялата покупателна способност и справедливостта.

Парламентарната група на съуправляващите от "Демократична България" няма да подкрепи вота на недоверие поради липсата на алтернатива. "Смятаме, че хвърлянето на страната в още по-голяма криза е бозотговорно", заяви по време на дебатите председателят ѝ Христо Иванов.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ нарече премиера Кирил Петков "клетвопрестъпник" и "нарушител на конституцията" и призова народните представители да подкрепят вота на недоверие.

"Чуваме поредната порция лъжи" – така лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира изявленията на представителите на управляващото мнозинство. Той каза още, че решението за въвеждането на еврото е взето еднолично едва от девет министри. 



Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мария Габриел предложи състав на новото правителство

След изнервени преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ до последната секунда предложената за поста министър-председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна на президента Румен Радев първия проучвателен мандат изпълнен – с предложени имена на министри...

публикувано на 19.03.24 в 17:20

България подкрепя евробъдещето на Западните Балкани според собствените заслуги

Европейската интеграция е най-добрият отговор на рисковете за стабилността в региона на река Дунав. Такава е категоричната позиция на България, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков по време на Деветата конференция на..

публикувано на 19.03.24 в 15:45

МС: България не признава резултатите от изборите в окупираните територии на Украйна

"Проведените през последните 3 дни президентски избори в Руската федерация са поредното доказателство за нарастващия натиск срещу опозиционни политици, неправителствени организации, независими медии и критици на режима в Кремъл. Нарушенията на..

публикувано на 18.03.24 в 17:30