Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Български ученици с победа от Европейската олимпиада по статистика

Награждаването е на 27 юни в Мадрид, може да се гледа онлайн

Снимка: НСИ - скрийншот

Над 17 000 ученици от 19 държави се включиха в тазгодишната надпревара, организирана от статистическата служба на ЕК - Евростат. Задачата на всеки отбор е била да заснемат двуминутно видео, в което да представят своите заключения, основани на официалната статистика за състоянието на околната среда в тяхната страна и/или регион, информират от НСИ.

След като са били оценени общо 66 предложения, журито на олимпиадата, съставено от всепризнати експерти в областта на статистиката, е избрало 5-те най-добри видеоклипа в две възрастови групи: 14-16 години и 16-18 години.


В старшата възрастова група първото място е за българския отбор DATAPOWER с прецизно създадено видео за екологичната ситуация в България. Журито е било впечатлено от отлично представената статистика, подкрепена от красиви картини, добра презентация и оригинална музика. След нашите младежи са се наредили отборите от Исландия, Словения, Франция и Полша.

Българското видео победител

"Бяхме въоръжени с непрестанната мотивация да покажем на Европа, че България има с какво да се гордее, както с природата си, така и със своите ученици. Отличната подготовка и реализация направиха впечатление на журито, което ни оцени с най-високото отличие" – споделя в писмо до "Радио България" Мартин Костадинов, ученик от Национална търговско-банкова гимназия в София и част от отбора-победител в Европейската олимпиада по статистика.

Церемонията по награждаването на победителите е насрочена за 27 юни 2022 г. от 11.00 ч. (CEST) в Мадрид, като ще може да се гледа онлайн.

Поздравления за българския отбор! 

А съвсем скоро "Радио България" ще ви срещне и по-отблизо с успешните младежи.  

По публикацията работи: Красимир Мартинов

Още от категорията

Общините ще усвояват евросредствата по програма „Лидер”

Министерството на земеделието одобри проектни предложения на 28 български общини и 4 местни неправителствени организации, с които те кандидатстват за усвояване на средства по европейската програма „Лидер”. Възможностите на тази програма за съживяване на..

публикувано на 07.01.10 в 09:39
Отличени творби от конкурса.

Конкурсът „Ние и промените в природата”

Фантазии и мечти, споделени в разкази, есета, художествени фотографии много макети с екологични сюжети, се състезаваха в проведения в края на миналата година конкурс „Ние и промените в природата”. Той е организиран от фондация „ЕкоОбщност” и община Габрово...

публикувано на 06.01.10 в 11:15
\r\n„Бебе 2010” - Василена  Андреева

Новите „звездни” бебета на отминалата и новата година

Кампанията „Бебе на годината”, организирана за единадасети пореден път от  списание „9 месеца”, приключи. След  жребий, теглен  между три бебета, за „Бебе 2010” беше избрана Василена  Андреева. Василена е  родена в 00.01 ч. на 1 януари в Университетската..

публикувано на 06.01.10 в 11:00