Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български ученици с победа от Европейската олимпиада по статистика

Награждаването е на 27 юни в Мадрид, може да се гледа онлайн

Снимка: НСИ - скрийншот

Над 17 000 ученици от 19 държави се включиха в тазгодишната надпревара, организирана от статистическата служба на ЕК - Евростат. Задачата на всеки отбор е била да заснемат двуминутно видео, в което да представят своите заключения, основани на официалната статистика за състоянието на околната среда в тяхната страна и/или регион, информират от НСИ.

След като са били оценени общо 66 предложения, журито на олимпиадата, съставено от всепризнати експерти в областта на статистиката, е избрало 5-те най-добри видеоклипа в две възрастови групи: 14-16 години и 16-18 години.


В старшата възрастова група първото място е за българския отбор DATAPOWER с прецизно създадено видео за екологичната ситуация в България. Журито е било впечатлено от отлично представената статистика, подкрепена от красиви картини, добра презентация и оригинална музика. След нашите младежи са се наредили отборите от Исландия, Словения, Франция и Полша.

Българското видео победител

"Бяхме въоръжени с непрестанната мотивация да покажем на Европа, че България има с какво да се гордее, както с природата си, така и със своите ученици. Отличната подготовка и реализация направиха впечатление на журито, което ни оцени с най-високото отличие" – споделя в писмо до "Радио България" Мартин Костадинов, ученик от Национална търговско-банкова гимназия в София и част от отбора-победител в Европейската олимпиада по статистика.

Церемонията по награждаването на победителите е насрочена за 27 юни 2022 г. от 11.00 ч. (CEST) в Мадрид, като ще може да се гледа онлайн.

Поздравления за българския отбор! 

А съвсем скоро "Радио България" ще ви срещне и по-отблизо с успешните младежи.  

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00
Снимка: Генерално Консулство Ню Йорк

България, Турция и Сърбия представиха традициите си в Ню Йорк

На събитие, организирано от Генералните консулства на България, Турция и Сърбия в Ню Йорк, бяха представени културите, традициите и възможностите за туризъм в трите балкански държави. Празненството бе домакинствано от генералното консулство на..

публикувано на 23.04.24 в 16:17