Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български ученици с победа от Европейската олимпиада по статистика

Награждаването е на 27 юни в Мадрид, може да се гледа онлайн

Снимка: НСИ - скрийншот

Над 17 000 ученици от 19 държави се включиха в тазгодишната надпревара, организирана от статистическата служба на ЕК - Евростат. Задачата на всеки отбор е била да заснемат двуминутно видео, в което да представят своите заключения, основани на официалната статистика за състоянието на околната среда в тяхната страна и/или регион, информират от НСИ.

След като са били оценени общо 66 предложения, журито на олимпиадата, съставено от всепризнати експерти в областта на статистиката, е избрало 5-те най-добри видеоклипа в две възрастови групи: 14-16 години и 16-18 години.


В старшата възрастова група първото място е за българския отбор DATAPOWER с прецизно създадено видео за екологичната ситуация в България. Журито е било впечатлено от отлично представената статистика, подкрепена от красиви картини, добра презентация и оригинална музика. След нашите младежи са се наредили отборите от Исландия, Словения, Франция и Полша.

Българското видео победител

"Бяхме въоръжени с непрестанната мотивация да покажем на Европа, че България има с какво да се гордее, както с природата си, така и със своите ученици. Отличната подготовка и реализация направиха впечатление на журито, което ни оцени с най-високото отличие" – споделя в писмо до "Радио България" Мартин Костадинов, ученик от Национална търговско-банкова гимназия в София и част от отбора-победител в Европейската олимпиада по статистика.

Церемонията по награждаването на победителите е насрочена за 27 юни 2022 г. от 11.00 ч. (CEST) в Мадрид, като ще може да се гледа онлайн.

Поздравления за българския отбор! 

А съвсем скоро "Радио България" ще ви срещне и по-отблизо с успешните младежи.  

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В средата на седмицата ни очаква променливо, пролетно време

В сряда минималните температури в България ще са между 4° и 9°, в София 5°. Сутринта, нощните валежи в страната ще спират. Облачността ще се разкъсва до слънчево време. Максималните температури ще са между 15°- 20°, по морето 9-12°, в столицата 17°. По..

публикувано на 26.03.24 в 19:33

Започна строителството на ГКПП „Струмяни – Берово“

Реалното изпълнение на проекта за строителство на граничния пункт "Струмяни-Берово" между България и Република Северна Македония е вече в ход. Това стана ясно на информационна среща в Благоевград по стратегическия проект.  Инвестицията е на стойност..

публикувано на 26.03.24 в 19:20
 Калин Стоянов

Аерогарите са готови за влизане в Шенген по въздух

Вътрешният министър Калин Стоянов се увери на място в готовността на аерогарите за влизането на България в Шенген по въздух от 31 март. От тази дата всички граждани, които пристигат от държави членки на Шенген, няма да подлежат на паспортна проверка. Те ще..

публикувано на 26.03.24 в 17:48