Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи Фестивал на обредния хляб край Дунава

Събитието разказва за традиционната култура на старото местно население, наречено “хърцои”

4
Снимка: РИМ-Русе

На 25 юни, сред руините на средновековната крепост Чѐрвен край Русе ще се проведе първият Фестивал на обредния хляб, организиран от Регионалния исторически музей в града. Участниците ще покажат обредни хлябове, които са неизменна част от старинните ни обичаи – сватбени, великденски, за Гергьовден, Еньовден, Трифон Зарезан. 


Идеята е да бъдат споделени технологии за приготвяне на хляб, съхранени в практиката на две етнографски групи, които населяват този край на България.

"Организираме фестивала на обредния хляб в един от обектите на Регионален исторически музей-Русе, като за нас това е добра възможност да съчетаем няколко практики" – посочи пред Радио България Искра Тодорова, уредник в РИМ-Русе и един от организаторите на фестивала:

"Червен е известен туристически обект и това е още една възможност да оживим това място. Намира се сред красива природа, много живописна с меандрите на река Русенски Лом. Много романтично изглежда. 


От друга страна хърцоите – старо местно население, не са много познати в сравнение с други етнографски групи в България, като шопите например. Това е и една от целите на фестивала – да представим тяхната традиционна култура. Както и на кáпанците – още една интересна етнографска група. Спряхме се на обредните хлябове, защото те са много важна част от обичаите. За нас, българите, хлябът е еманация на прехрана. До такава степен, че като казваме: "Хляб яде ли?" или: "Изкарва си хляба", имаме предвид храната, прехраната като цяло. Интересно е, че и в днешно време, въпреки че традиционните практики доста са се редуцирали, дори да не правим всичко както са го правили преди сто години, хлябът остава устойчив елемент от всяка обредна трапеза."

Във фестивала, който е с конкурсен характер, са заявили участие десет институции – читалища, пенсионерски клубове, както и деца от един социален дом, които ще покажат различни кулинарни техники, научаваме от г-жа Тодорова. Тя разказва и за характерните особености на обредните хлябове в тази част на България:


"Може би има малки разлики в празничните практики, в сравнение с другите фолклорни региони. Все още е запазен спомен за Карамановден – празник в чест на биволите, който не се среща в другите области. Но по същество обредните хлябове имат една и съща функция и предназначение – те са основна част от обредната трапеза. Българският етнограф Димитър Маринов е описал обичая "Пазене на квас" в Русенско, който се среща сред старото местно население в няколко селища в около крайдунавския град. Той е оставил и огромна сбирка с рисунки на пластичната украса. Нашият музей разполага със забележителна колекция гипсови отливки на обредни хлябове – повече от сто. Надяваме се групите, които ще участват на фестивала да покажат някои от липсващите в тази сбирка. И да ни ги предоставят след конкурса, за да можем да направим гипсови отливки за фонда на музея."

Снимки: Facebook /@museumruse, Facebook /@medievalcherven

По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Да си зет на Етрополе е въпрос на чест

Да си зет на Етрополе е въпрос на чест, гордост и... късмет! Това е девизът на завряните етрополски зетьове, които, подмамени от хубостта на етрополките, са оставили доброволно бащино огнище, за да свият „гнездо” в китното старопланинско градче. В..

публикувано на 01.06.12 в 08:50
На занаятчиите се приписват тайни знания и необикновени способности.

Занаятите – магия или свещенодействие

В традиционните представи на българите, а и на останалите балкански и славянски народи, занаятите не са просто умение и труд. Те имат особено духовно измерение и символика. Занаятчията има способността да създава; в работата си той повтаря свещените..

публикувано на 30.05.12 в 07:56
Една от атракциите на майския фестивал

Фестивалът „Бъдеще с традиции” представя традициите на Родопите

За втори пореден път община Кърджали бе организатор и домакин на фестивала „Бъдеще с традиции”. Областният управител г-жа Иванка Таушанова разказа за Радио България как е протекло събитието, с какви интересни инициативи и прояви е съпроводено, кои са..

публикувано на 28.05.12 в 10:31