Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събират дарения за спасяване на египетския лешояд в България

Египетски лешояд (Neophron percnopterus)
Снимка: bspb.org

За последните 40 години популацията на египетския лешояд е намаляла с 83% в България. Очаква се през следващите години той напълно да изчезне, ако не бъдат положени сериозни усилия за възстановяване на популацията му. Причините за бързото унищожаване на този емблематичен вид за страната ни е използването на отрови и отровни примамки. Други заплахи са сблъсъците с електропреносната мрежа, бракониерството и рисковите места заради човешка дейност по целия миграционен път на лешояда от България до Африка.

Повече от 20 години Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) полага огромни усилия, за да не допусне изчезване на египетските лешояди у нас. За отглеждане на новоизлюпени птици в защитени условия са нужни около 20 хил. лева за следващите две години. Сумата обаче е непосилна за членовете на дружеството, затова те разчитат на дарителите. Средствата са необходими за транспортни разходи до зоопаркове в Европа и до България, храна и медицинска грижа за младите птици, докато се адаптират във волиерата.

Досега от излюпените и освободени 23 млади екземпляра, 6 са се завърнали успешно в България. Информация за това как да помогнем е налична на сайта на БДЗП.

По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 60% от хората в България живеят с недостиг на средства за издръжка

Малко над 1450 лв. са необходими на един работещ и живеещ в едночленно семейство, и общо 2616 лв. пък трябват за месечната издръжка за тричленно семейство, какъвто е в момента моделът на повечето от домакинствата в България (двама работещи възрастни и едно..

публикувано на 23.04.24 в 14:45
Снимка: Facebook 
/Balgaria.i.Makedonia.Istoria.i.Politika

Преведоха на английски двутомника "България и Македония, история и политика"

40 автори с 43 теми участват в първия том на сборника "България и Македония, история и политика". С научни факти първият том проследява Средновековието, Османския период, борбата за правата и свободите на населението в Македония и възникването..

публикувано на 23.04.24 в 11:50

Обилни валежи се очакват във вторник – жълт код за 7 области в Западна България

Във вторник, 23 април, минималните температури в страната ще са между 6 и 11°, в София 7°. През деня ще е облачно и дъждовно. В Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите ще спират. Максималните температури ще са от 12 до 17°,..

публикувано на 22.04.24 в 20:05