Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събират дарения за спасяване на египетския лешояд в България

Египетски лешояд (Neophron percnopterus)
Снимка: bspb.org

За последните 40 години популацията на египетския лешояд е намаляла с 83% в България. Очаква се през следващите години той напълно да изчезне, ако не бъдат положени сериозни усилия за възстановяване на популацията му. Причините за бързото унищожаване на този емблематичен вид за страната ни е използването на отрови и отровни примамки. Други заплахи са сблъсъците с електропреносната мрежа, бракониерството и рисковите места заради човешка дейност по целия миграционен път на лешояда от България до Африка.

Повече от 20 години Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) полага огромни усилия, за да не допусне изчезване на египетските лешояди у нас. За отглеждане на новоизлюпени птици в защитени условия са нужни около 20 хил. лева за следващите две години. Сумата обаче е непосилна за членовете на дружеството, затова те разчитат на дарителите. Средствата са необходими за транспортни разходи до зоопаркове в Европа и до България, храна и медицинска грижа за младите птици, докато се адаптират във волиерата.

Досега от излюпените и освободени 23 млади екземпляра, 6 са се завърнали успешно в България. Информация за това как да помогнем е налична на сайта на БДЗП.

По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откриваме секции в 60 държави за изборите "2 в 1"

За изборите за български и Европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни, към този етап се планира да бъдат отворени секции в 60 държави, предаде репортерката на БНР Мира Стефанова. Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви местата за..

публикувано на 22.04.24 в 15:08

"Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки" в Нов български университет

До 30 април във фоайето на софийския Нов български университет може да се разгледа изложбата "Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки". Експозицията включва 16 пана със снимки и детски рисунки...

публикувано на 22.04.24 в 14:23
Божана Славкова

Българска поетеса спечели конкурса "Mili Dueli"

Божана Славкова спечели най-големия международен поетичен конкурс "Mili Dueli", като тя е първият български автор, спечелил голямата награда. В 9-тото издание на конкурса участваха 711 автори от 104 страни, като трима българи достигнаха финалните..

публикувано на 22.04.24 в 11:04