Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти създават авторска модна линия с образи от картини

Снимка: Facebook / @FASHIONxNBU

В периода след 1565 година ни пренася колекция "Пролет-лято 2022" на първия университетски моден лейбъл FASHIONxNBU, създаден от студенти и преподаватели в Експерименталното художествено ателие по мода на Нов български университет в София. Тя е вдъхновена от картината "Жътва" на фламандския ренесансов художник Питер Брьогел Стария.

Посланието за завръщане към спокойствието и затопляне на емоциите е предадено чрез много щампи с елементи от картините на живописеца, кожени детайли и бродерии. С изключение на принтовете, всичко е изработено на ръка, а стремежът към нулев отпадък води и до геометрични кройки на дрехите и влагане на остатъчните материали в направата на множество аксесоари.


Устойчивата мода определено е на мода по света, а вече и у нас, посочват дизайнерите. "Течението започна преди няколко години и набира все повече скорост. Това е една от най-доходоносните индустрии, но и една от най-замърсяващите", посочи пред БНР гл. ас. Стефания Темелкова.

Снимки: Facebook / @FASHIONxNBU


По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40