Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Студенти създават авторска модна линия с образи от картини

Снимка: Facebook / @FASHIONxNBU

В периода след 1565 година ни пренася колекция "Пролет-лято 2022" на първия университетски моден лейбъл FASHIONxNBU, създаден от студенти и преподаватели в Експерименталното художествено ателие по мода на Нов български университет в София. Тя е вдъхновена от картината "Жътва" на фламандския ренесансов художник Питер Брьогел Стария.

Посланието за завръщане към спокойствието и затопляне на емоциите е предадено чрез много щампи с елементи от картините на живописеца, кожени детайли и бродерии. С изключение на принтовете, всичко е изработено на ръка, а стремежът към нулев отпадък води и до геометрични кройки на дрехите и влагане на остатъчните материали в направата на множество аксесоари.


Устойчивата мода определено е на мода по света, а вече и у нас, посочват дизайнерите. "Течението започна преди няколко години и набира все повече скорост. Това е една от най-доходоносните индустрии, но и една от най-замърсяващите", посочи пред БНР гл. ас. Стефания Темелкова.

Снимки: Facebook / @FASHIONxNBU


По публикацията работи: Иван Петров

Още от категорията

Отново ръст на случаите с Covid-19

Новите случаи на Covid-19 за денонощието са 298. Според данните на Единния информационен портал, 17,8 % от направените 1676 тестове са положителни. Хоспитализираните са 600, от които 44 в интензивни отделения. Новопостъпилите в болнични заведения са 6,..

публикувано на 02.10.22 в 08:41

Избирателната активност е функция на доверието към политическата система в България

Дали ще се сбъднат прогнозите на анализаторите за рекордно ниска избирателна активност, предстои да разберем в края на днешния изборен ден. За четвърти път за по-малко от две години сме изправени пред урните в опит да изберем адекватно на ситуацията в..

публикувано на 02.10.22 в 08:15

Мнения от улицата: Гражданското общество у нас трябва да бъде катализатор на реформите, които очаква

Малко над 6,6 млн. са българските граждани, които имат право на вот в днешния ден. Техният избор ще формира за четвърти път в рамките на 18 месеца състава на 240-членния парламент на България. Попитахме граждани за техните нагласи и очаквания за..

публикувано на 02.10.22 в 07:45