Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александра Иванова преди участието си в "Софийски музикални седмици"

Две премиери в концерта на пианистката на 26 юни

Снимка: личен архив
Ако разгледате концертните ѝ програми, непременно ще ви направят впечатление две неща – множеството премиери и неизменното присъствие на произведения от съвременни автори – български, а през последните години и чуждестранни. Александра Иванова споделя, че дължи интереса към родната композиторска школа на своя преподавател по пиано – проф. Йовчо Крушев, който съветвал своите студенти постоянно да разширяват репертоара си от български произведения. Младата пианистка е представяла и продължава да представя творби от Николай Бадински (световноизвестен български композитор, който от години живее в Германия), Стоян Бабеков, Ангел Котев, Красимир Тасков и др. Тя има и изпълнителски профил в YouTube, чрез който изпълненията ѝ стигат до съвременни автори от различни страни, с които също си сътрудничи.

"Всичко започна от Мартин Макс Шрайнер* от САЩ, който реши да напише специално за мен пиесата "Оперни откъси без либрето" – разказва пианистката. – Световната премиера беше в камерната зала "България" през 2020 г. на концерт, озаглавен "Музикалният свят на Америка и България". Освен "Оперни откъси… "изпълних, за първи път у нас, още две негови произведения. Тогава беше и българската премиера на Сюита за виола и пиано от Кристофър Лоури от САЩ, която изпълнихме заедно с Кристиан Сугарев. А миналата година, в рамките на международно ателие по композиция в НМА "Панчо Владигеров", представих "Импровизации за пиано" от младия румънски автор Влад Гинта, също премиера за България."

Столичната публика ще се срещне с Александра на концерта на 26 юни, в камерна зала "България" от 12:00 ч. Събитието е в рамките Международния фестивал "Софийски музикални седмици" – "Сцена на младия музикант". Ето и още подробности:

"Програмата е разнообразна. Акцентът е върху творбата на изтъкнатия полски композитор Мáриан Борковски "Романтични интерлюдии", която ще прозвучи за първи път в България – пояснява Александра. – Има и още една премиера за страната ни – Концертна сюита върху "Спящата красавица" от Чайковски, авторска транскрипция на Михаил Плетньов, която представя малко по-различна трактовка на тази музика. Работя като корепетитор на балета в Софийската опера, познавам много добре балета и затова реших да изсвиря цялата сюита. Трябва да кажа, че отделни пиеси от нея са изпълнявани у нас, но за първи път ще прозвучат всичките 11 части. Включила съм и Прелюд и фуга от "Добре темперирано пиано" на Йохан Себастиан Бах. Мисля, че се получи интересна програма и се надявам да се хареса на публиката."

*Martin Max Schreiner - "Opera scenes without a Libretto" (dedicated to Aleksandra Ivanova)


По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Момент от репетицията на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин в Първо студио. На пианото – Алексей Чернов.

Радиосимфониците отмениха концерта си за днес

В памет на Негово светейшество Българският патриарх Неофит и Софийски митрополит, БНР отмени насрочения за днес концерт на Симфоничния си оркестър. Концертът „Изкуството на живо“, който трябваше да се състои днес в Зала България,  беше с гост-диригент и..

публикувано на 15.03.24 в 13:35

Музикантите от X-R@Y са готови с новата си песен – "Върни се при мен"

Група X-R@Y, известна с нестандартните си звукови търсения, включващи гъдулка, е готова с нова песен – "Върни се при мен". Тяе посветена на спомена за летните емоции и търсенето на лятото и любовта вътре и извън нас. Носталгичната нотка на..

публикувано на 13.03.24 в 10:15

„Мистерията на българските гласове“ и „Quarto“ Quartet излизат пред софийската публика

„Мистерията на българските гласове“ и „Quarto“ Quartet представят „Гласове и струни“ в столичната зала „България“. След успешно представяне в Италия в градовете Белуно и Венеция в началото на февруари 2024, изпълнителите отново се събират пред..

публикувано на 12.03.24 в 18:54