Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Скопие с 5 условия пред ЕС, за да приеме френското предложение за преговори


Северна Македония отхвърли предложението на френското председателство за вдигане на ветото и начало на преговори със Скопие за членство в ЕС. След срещата на върха Западни Балкани – ЕС в Брюксел премиерът Димитър Ковачевски заяви, че предложението е неприемливо в предлагания вариант и постави 5 условия пред ЕС, предава МИА. Той поиска ясно формулиране на македонския език в преговорната рамка, ясна защита на македонската идентичност, историческите въпроси да не са критерии в преговорите, като преговорите между Северна Македония и ЕС започнат преди българите, хърватите и черногорците да бъдат вписани в преамбюла на македонската конституция. Петото искане е София да не поставя нови условия към Скопие извън включените в Преговорната рамка и двустранния протокол, по който все още се преговаря.

Гърция предлага до 2033 г. Западните Балкани да са част от ЕС


Да се определи 2033 г. като крайна дата за приключване на присъединителния процес на Западните Балкани към ЕС предложи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис по време на лидерската среща на ЕС в Брюксел, предаде Euronews. Той подчерта, че Атина е на страната на Западните Балкани и че разбира относителното им недоверие, защото напредъкът, който е отбелязан, е на практика минимален. "Това е един удобен случай да рестартираме този процес с още по-голяма интензивност. Необходима предпоставка, за да стане това, е да бъде решен най-сетне спорът между София и Скопие, за да започнат и официално преговорите на Северна Македония и Албания по отношение на присъединителния им процес", каза Мицотакис.

Косово и Сърбия се договориха да прилагат стари споразумения


Белград и Прищина приеха в Брюксел пътна карта за прилагане на енергийни споразумения, подписани още през 2013 г. Специалният пратеник на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак написа в  Туитър, че постигнатото е „голяма крачка напред“. Според сръбския преговарящ Петър Петкович в последния кръг от разговори косовският представител Бесник Бислими е заявил, че е готов да преговаря и за функционирането на Съюза на сръбските общини в Косово. Жителите на четирите общини на север от р. Ибър, повечето от които са сърби, не плащат сметки за ток повече от 20 години. Според косовския оператор на енергопреносната система, която е собственост на турска компания, загубите само през 2021 г. от неплащане на сметките е 40 млн. евро. Косово внася над 40% от нужната на страната електроенергия, предава БТА.

Румъния въведе празник на националната блуза


Парламентът в Букурещ одобри 24 юни да се чества като ден на "La Blouse Roumaine". Министърът на културата Лучиан Ромашкану заяви, че очаква на 17-тата сесия на ЮНЕСКО през ноември, по искане на Румъния и на Молдова, блузата с национални шевици и бродерии да бъде включена в списъка на световното нематериално културно наследство, съобщи Agerpres. „Румънската блуза, елемент от идентичността на нашата култура, премина границите на страната, благодарение на нейната красота и изобретателността на известните дизайнери. Тя достигна до големите модни подиуми, ценена е по целия свят. Носена е от нашите предци, родители и дори млади хора, като по този начин се гарантира приемственост на румънските традиции и обичаи“, казва Ромашкану и призова да се популяризира и защитава марката "La Blouse Roumaine" . 

Заради проблеми в работата хърватите са използвали 22,1 млн. болнични дни


През 2021 г. хърватите са използвали над 20 млн. дни  болнични, обяви Хърватският институт за здравно осигуряване HZZO. Средно в болнични всеки ден са били 33 000 души, съобщава хърватският портал Index.hr. Най-много са боледували жителите на град Риека, където всеки работещ миналата година е бил в болнични средно по 14 дни. Следват работещите в Загреб, Госпич и Чаковец. За болнични институтът е платил над 3 млрд куни или 400 млн. евро. Значителна част от излизащите в болнични ги взимат  поради служебни проблеми като недоволство, фрустрация, пренапрегнатост, претоварване, умора или  конфликти на работните места, посочват запитани от Index.hr хърватски медици. 

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС, mia.mk, Twitter/@MiroslavLajcak, romania-insider.com, index.hr

Още от категорията

ГЕРБ залага на кабинет от експерти

ГЕРБ ще предложи правителство от експерти, които могат да стабилизират България, обяви лидерът Бойко Борисов в профила си във Фейсбук. В понеделник президентът Румен Радев ще връчи на коалицията ГЕРБ-СДС първия мандат за съставяне на кабинет...

публикувано на 03.12.22 в 13:59
Иван Демерджиев

Цената за членството в Шенген не може да бъде достойнството на българските полицаи

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев излезе с позиция по повод намерението на Нидерландия да гласува срещу присъединяването ни към Шенгенското пространство. В нея той изтъква, че България полага изключителни усилия, за да гарантира сигурността на..

публикувано на 03.12.22 в 11:47
Румен Радев и Марк Рюте

Румен Радев с гневен пост срещу решението на Нидерландия да ни блокира за Шенген

„ Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм !“ Това написа в страницата си във Фейсбук президентът Румен Радев по повод решението на нидерландското правителство да блокира приемането на България в Шенгенското пространство. В поста си..

публикувано на 03.12.22 в 10:18