Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Скопие с 5 условия пред ЕС, за да приеме френското предложение за преговори


Северна Македония отхвърли предложението на френското председателство за вдигане на ветото и начало на преговори със Скопие за членство в ЕС. След срещата на върха Западни Балкани – ЕС в Брюксел премиерът Димитър Ковачевски заяви, че предложението е неприемливо в предлагания вариант и постави 5 условия пред ЕС, предава МИА. Той поиска ясно формулиране на македонския език в преговорната рамка, ясна защита на македонската идентичност, историческите въпроси да не са критерии в преговорите, като преговорите между Северна Македония и ЕС започнат преди българите, хърватите и черногорците да бъдат вписани в преамбюла на македонската конституция. Петото искане е София да не поставя нови условия към Скопие извън включените в Преговорната рамка и двустранния протокол, по който все още се преговаря.

Гърция предлага до 2033 г. Западните Балкани да са част от ЕС


Да се определи 2033 г. като крайна дата за приключване на присъединителния процес на Западните Балкани към ЕС предложи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис по време на лидерската среща на ЕС в Брюксел, предаде Euronews. Той подчерта, че Атина е на страната на Западните Балкани и че разбира относителното им недоверие, защото напредъкът, който е отбелязан, е на практика минимален. "Това е един удобен случай да рестартираме този процес с още по-голяма интензивност. Необходима предпоставка, за да стане това, е да бъде решен най-сетне спорът между София и Скопие, за да започнат и официално преговорите на Северна Македония и Албания по отношение на присъединителния им процес", каза Мицотакис.

Косово и Сърбия се договориха да прилагат стари споразумения


Белград и Прищина приеха в Брюксел пътна карта за прилагане на енергийни споразумения, подписани още през 2013 г. Специалният пратеник на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак написа в  Туитър, че постигнатото е „голяма крачка напред“. Според сръбския преговарящ Петър Петкович в последния кръг от разговори косовският представител Бесник Бислими е заявил, че е готов да преговаря и за функционирането на Съюза на сръбските общини в Косово. Жителите на четирите общини на север от р. Ибър, повечето от които са сърби, не плащат сметки за ток повече от 20 години. Според косовския оператор на енергопреносната система, която е собственост на турска компания, загубите само през 2021 г. от неплащане на сметките е 40 млн. евро. Косово внася над 40% от нужната на страната електроенергия, предава БТА.

Румъния въведе празник на националната блуза


Парламентът в Букурещ одобри 24 юни да се чества като ден на "La Blouse Roumaine". Министърът на културата Лучиан Ромашкану заяви, че очаква на 17-тата сесия на ЮНЕСКО през ноември, по искане на Румъния и на Молдова, блузата с национални шевици и бродерии да бъде включена в списъка на световното нематериално културно наследство, съобщи Agerpres. „Румънската блуза, елемент от идентичността на нашата култура, премина границите на страната, благодарение на нейната красота и изобретателността на известните дизайнери. Тя достигна до големите модни подиуми, ценена е по целия свят. Носена е от нашите предци, родители и дори млади хора, като по този начин се гарантира приемственост на румънските традиции и обичаи“, казва Ромашкану и призова да се популяризира и защитава марката "La Blouse Roumaine" . 

Заради проблеми в работата хърватите са използвали 22,1 млн. болнични дни


През 2021 г. хърватите са използвали над 20 млн. дни  болнични, обяви Хърватският институт за здравно осигуряване HZZO. Средно в болнични всеки ден са били 33 000 души, съобщава хърватският портал Index.hr. Най-много са боледували жителите на град Риека, където всеки работещ миналата година е бил в болнични средно по 14 дни. Следват работещите в Загреб, Госпич и Чаковец. За болнични институтът е платил над 3 млрд куни или 400 млн. евро. Значителна част от излизащите в болнични ги взимат  поради служебни проблеми като недоволство, фрустрация, пренапрегнатост, претоварване, умора или  конфликти на работните места, посочват запитани от Index.hr хърватски медици. 

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС, mia.mk, Twitter/@MiroslavLajcak, romania-insider.com, index.hr

Още от категорията

Бойко Борисов: В понеделник връчваме папка с министри или отиваме на избори

В понеделник или ще отидем при президента Румен Радев с готова папка от преговорите, или директно ще се знае, че отиваме на нови избори. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Пловдив.  На 18 март, понеделник, се очаква..

публикувано на 15.03.24 в 14:26

По съседски: Събития с балкански адрес

Национализмът поражда заплахи за Западните Балкани През 2024 г. Западните Балкани може да бъдат изправени пред повишен риск от междуетническо насилие, пише в годишния доклад за заплахите на разузнавателните служби в САЩ...

публикувано на 15.03.24 в 10:20

Български и румънски дипломати обсъдиха резултатите и пътя напред в стратегическото партньорство между двете страни

Българските и румънските външнополитически елити обикновено нямат практиката да разсъждават заедно за своя регион или да мислят за двете страни като дуо. Затова събития като провелата се на 14 март 2024 г. в Букурещ кръгла маса “Една година..

публикувано на 15.03.24 в 10:17