Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България прие френското предложение за Северна Македония и ЕС

Снимка: БГНЕС

Със 170 гласа "за", 36 "против" и 21 "въздържали се" парламентът одобри даване на зелена светлина за начало на преговори на Северна Македония с ЕС. В документа като условия са поставени:  

- Ефективно изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.; 

- Гарантиране на правата на българите в Северна Македония, включително чрез тяхното вписване, наравно с другите народи, в македонската конституция; 

- Подобряване на проектите за Преговорна рамка и Заключения на Съвета с цел по-ясно отразяване, че нищо в процеса на присъединяване на Скопие в ЕС не може да се тълкува като признание от България на съществуването на "македонски език"; 

- Гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий в рамките на целия процес по присъединяване на Северна Македония към ЕС. 

От партия "Възраждане" настояха дебатите да се отложат, както и решението да се вземе с квалифицирано мнозинство от 2/3, но залата отхвърли предложението. От "Възраждане" определиха предложението на френското председателство като предателство. Представителите на всички парламентарни групи обилно използваха исторически аргументи в дебатите преди гласуването. 

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" определи решението като взето под натиск, цитирайки думите на френския президент Емануел Макрон, който ден по-рано заяви: "Ние упражнихме много силен натиск върху България през последните месеци".  

"Не може да очакваме "просто любов" от Македония. Трябва да мислим реалистично, а не романтично. Това, че Македония е най-романтичната част от нашата история, е вярно, но точно романтизмът ни докара до това днес да не можем да говорим на един език с нашите братя, въпреки че говорим на един език", каза Тома Биков от ГЕРБ. 

"За да има мир и стабилност на Балканите, ние трябва да членуваме в общи ценностни съюзи, като НАТО и ЕС", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

БСП ще работи за широко ляво обединение

Българската социалистическа партия ще покани на 1 май т.г. над 25 партии в левия спектър, както и над 20 близки по идеология граждански сдружения и неправителствени организации, съобщи лидерът Корнелия Нинова след днешния Национален съвет. “ Ще..

публикувано на 13.04.24 в 16:19
Стефан Димитров

Подготовката на изборите зад граница върви по план

От Министерството на външните работи обявиха, че получават достатъчно средства за организацията на изборите зад граница. Служебният външен министър Стефан Димитров увери, че подготовката върви по план. В МВнР е сформирана работната група..

публикувано на 11.04.24 в 18:55

Честността на вота е без алтернатива, обеща служебният премиер

За служебния кабинет честните избори ще бъдат приоритет и са без алтернатива. Той ще се противопостави по всякакъв начин на купения вот. Това обяви на първото заседание на новото правителство премиерът Димитър Главчев. По думите му, предстои..

публикувано на 11.04.24 в 15:25