Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България прие френското предложение за Северна Македония и ЕС

Снимка: БГНЕС

Със 170 гласа "за", 36 "против" и 21 "въздържали се" парламентът одобри даване на зелена светлина за начало на преговори на Северна Македония с ЕС. В документа като условия са поставени:  

- Ефективно изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.; 

- Гарантиране на правата на българите в Северна Македония, включително чрез тяхното вписване, наравно с другите народи, в македонската конституция; 

- Подобряване на проектите за Преговорна рамка и Заключения на Съвета с цел по-ясно отразяване, че нищо в процеса на присъединяване на Скопие в ЕС не може да се тълкува като признание от България на съществуването на "македонски език"; 

- Гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий в рамките на целия процес по присъединяване на Северна Македония към ЕС. 

От партия "Възраждане" настояха дебатите да се отложат, както и решението да се вземе с квалифицирано мнозинство от 2/3, но залата отхвърли предложението. От "Възраждане" определиха предложението на френското председателство като предателство. Представителите на всички парламентарни групи обилно използваха исторически аргументи в дебатите преди гласуването. 

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" определи решението като взето под натиск, цитирайки думите на френския президент Емануел Макрон, който ден по-рано заяви: "Ние упражнихме много силен натиск върху България през последните месеци".  

"Не може да очакваме "просто любов" от Македония. Трябва да мислим реалистично, а не романтично. Това, че Македония е най-романтичната част от нашата история, е вярно, но точно романтизмът ни докара до това днес да не можем да говорим на един език с нашите братя, въпреки че говорим на един език", каза Тома Биков от ГЕРБ. 

"За да има мир и стабилност на Балканите, ние трябва да членуваме в общи ценностни съюзи, като НАТО и ЕС", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От ПП-ДБ не са съгласни със състава на кабинета на Габриел

Държавният глава Румен Радев подписа указ, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС. "Предложеният състав в папката,..

публикувано на 19.03.24 в 19:31

Мария Габриел предложи състав на новото правителство

След изнервени преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ до последната секунда предложената за поста министър-председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна на президента Румен Радев първия проучвателен мандат изпълнен – с предложени имена на министри...

публикувано на 19.03.24 в 17:20

България подкрепя евробъдещето на Западните Балкани според собствените заслуги

Европейската интеграция е най-добрият отговор на рисковете за стабилността в региона на река Дунав. Такава е категоричната позиция на България, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков по време на Деветата конференция на..

публикувано на 19.03.24 в 15:45