Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник в небето по повод 110 години от първия боен полет на българската авиация

Снимка: armymedia.bg

4-часова интензивна летателна програма са подготвили пилотите от Авиобаза Граф Игнатиево по повод 110-ата годишнина от първия боен полет на българската авиация и 85 години от връчването на бойните знамена на авиационните подразделения.

Първият боен полет в България и Европа е проведен от българските летци Радул Милков и Продан Таракчиев на 16 октомври 1912 година, няколко дни след избухването на Балканската война. Продължителността му е 50 минути, а подвигът на българските пилоти е записан със златни букви в историята на българските Военновъздушни сили.

Тази година се навършват 110 години от това знаменателно за бойната ни авиация събитие. По този повод авиобазата в близост до Пловдив ще отвори врати за посетители на 25 юни 2022 г. (събота) от 09,30 часа, като летателната програма ще започне в 11 часа, съобщават от Министерството на отбраната.

Българските пилоти от състава на Военновъздушните и Военноморските сили ще представят своите умения чрез изключително атрактивни и опасни фигури в небето. Гостите на празника ще наблюдават формации от самолети и висш пилотаж, изпълнение на елементи от основните мисии и задачи на самолети МиГ-29, Су-25К, C-27J Spartan, L-410, L-39ZA, PC-9M и вертолети Ми-24, Ми-17, AS 532AL Cougar, AS 565 Panther и Bell 206.

След финала на всяка задача във въздуха самолетите и вертолетите ще рулират в непосредствена близост до линията на публиката, така че малките зрители да могат да наблюдават техниката.


Статичен показ пък ще запознае посетителите с предназначението и летателните характеристики на авиационна техника на въоръжение във Военновъздушните и Военноморските сили, както и със специалната обслужваща техника на летището. Ще бъдат представени още комплекси и техника от зенитно-ракетни и радиотехнически войски.

Кратките почивки между демонстрациите ще бъдат запълнени от изпълнения на Представителния оркестър на Военновъздушните сили. Той ще представи богат репертоар на военни маршове и произведения от филмова музика, рок, джаз, българска естрада, както и народна музика.

Входът в авиобаза Граф Игнатиево в празничния ден е свободен. С оглед необходимите мерки за сигурност в района няма да бъдат пропускани граждани, носещи огнестрелно и хладно оръжие, хора в нетрезво състояние или пренасящи алкохол и много обемист багаж, предупреждават организаторите.

Снимки: armymedia.bg, БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нидерландия провежда разследване за измами с обезщетения от България

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България, предаде БТА. Отделът "Социални обезщетения" е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се..

публикувано на 17.04.24 в 16:05
Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на Здравната каса

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се. Предсрочното прекратяване мандата на Михайлов, гласувано заради..

публикувано на 17.04.24 в 15:42
Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30