Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Covid-19 значително намаля обхвата си на много места по света, но на други започва отново да напомня на себе си и да буди опасения. Много държави облекчиха режима на пътуване, други пък продължават да налагат ограничения на пристигащите. Ако ви предстои пътуване в чужбина, следва да се съобразите с актуалния режим за влизане в съответната държава, както и с противоепидемичните мерки на територията ѝ. Ето промените, които някои държави въведоха през последните дни:

Финландия премахна всички ограничения за пътуване, свързани с Covid-19, включително за граждани, пристигащи от трети страни. Те вече няма да бъдат задължени да представят валидно доказателство, което удостоверява, че имат пълен курс на ваксинация, отрицателен резултат от тест за коронавирус или са преминали процес на тестване при пристигането си в северноевропейската страна. Новите правила бяха въведени, след като здравните власти във Финландия гарантираха, че вече няма никакво основание за запазване на ковид ограниченията по външните ѝ граници.

Шри Ланка облекчи режима за влизане на чужденци във връзка с пандемията. Властите в островната държава отмениха задължителното изискване за застрахователно покритие за лечение на Covid-19, което беше необходимо за чуждестранните посетители. Така, туристите вече могат да посещават страната без да представят задължителния документ.

Тайланд премахва ковид ограниченията за пристигащите, считано от 1 юли т.г. Властите съобщиха, че от тази дата ще отпадне необходимостта от предварителна регистрация на пътуващите към Тайланд чужденци, съобщи агенция Ройтерс. Към настоящия момент, за да бъдат допуснати на територията на Тайланд, чужденците следва да представят редица документи – от сертификати за отрицателен PCR тест и ваксинация срещу Covid-19, до медицинска застраховка и резервация за хотел. Считано от 1 юли, обаче тези ограничения отпадат. Няма да бъде задължително и носенето на защитни маски на публични места.

Пандемията е отнела живота на повече от 30 000 души в Тайланд. Разпространението на инфекцията обаче до голяма степен е овладяно, след като над 80 процента от населението беше ваксинирано, отбелязва Ройтерс.

Гърция предупреждава за висок риск от Covid-19 по островите с туристи. Поради нова силна вълна на коронавируса, властите информират за риск от заразяване по време на туристическия сезон и приканват да се спазват познатите мерки, въпреки че не са задължителни.

Засега с висок риск са островите, където има струпване на туристи. Всеки втори тест на остров Миконос е положителен за Covid-19. Над 30% са заразените с вируса на островите Санторини и Милос, сочат резултатите от взетите проби. И на другите острови има покачване на броя на носителите на вируса, но в по-ниски граници. Изключение е остров Тасос с единични случаи на заразени.

Най-рисковите места за заразяване са заведенията, сочат наблюдения на лекарите. На плажа също има струпване на туристи, които не спазват дистанция. Хората се заразяват по няколко пъти поради силната активност на новите подварианти на Омикрон, алармират лекарите. Поради високите температури обаче властите не готвят връщане на маските до септември.

Германия обмисля да върне някои мерки срещу Covid-19.Властите планират въвеждането на задължително изискване за носене на маски в закрити помещения шест месеца в годината, и по-точно през есенно-зимния период. Изданието „I Am Expat“ цитира изказване на Федералния министър на здравеопазването Карл Лаутербах, според когото Германия трябва да се готви за нова ковид вълна през по-студената половина на годината. Министърът вече създаде план със седем точки, който включва нова кампания за ваксинация с три различни ваксини и промени в безплатната програма за тестване за Covid-19. До момента обаче, властите не са потвърдили дали ще въведат нови правила веднага след края на лятото.

Съставил : Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Застудяване, придружено с жълт и оранжев код за валежи в сряда

В сряда , 17 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. По-ниски се очакват в Северозападна България. През деня ще има дъждовна облачност с валежи от дъжд, по-интензивни след обяд. Значителни  валежи се очакват на..

публикувано на 16.04.24 в 20:15

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00

Сребърни медали за България от Олимпиадата по експериментални науки

Два сребърни медала спечелиха българските отбори в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024, която се проведе от 7 до 14 април 2024 г. в Люксембург, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Учениците ни се..

публикувано на 16.04.24 в 17:09