Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-много русофили в България живеят в провинцията

Снимка: БГНЕС

Според данни на Евробарометър за русофилството в Европа 13% от българите имат "много позитивно" отношение към Русия и още 30% – "общо взето положително". Българските русофили са равен дял при мъжете и жените. Най-негативно отношение към Русия има сред учениците и студентите и във възрастовата група 35-44 години.

Над 50% са симпатизантите на Русия са на възраст от над 55 години и сред пенсионерите. Най-много са позитивно настроените към Русия в средните и малките градове. Работниците и долната част на средната класа дават 55-53% одобрение за Русия и 37-36% отрицателно отношение. При ядрото на средната класа има 45% одобрение и 51% неодобрение към Русия.

Колкото по-голям интерес към политиката проявяват българите, толкова по-големи русофили са. Дори сред привържениците на десницата 42% харесват Русия, пише dnevnik.bg.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е готова за реакция при ескалиране на обстановката в Близкия Изток

Във връзка със ситуацията в Близкия изток служебният премиер Димитър Главчев и правителството са в непрекъсната координация с ресорните ведомства и служби за сигурност и следят ситуацията. Има готовност за евакуация на българските граждани...

публикувано на 19.04.24 в 09:26

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20