Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори ден на разговори при президента за намиране на формулата за ново правителство

| обновено на 28.06.22 в 11:53
Снимка: БГНЕС

Партия "Има такъв народ" е готова да преговаря за съставяне на правителство, но не на всяка цена, обяви председателят на парламентарната й група Тошко Йорданов на първите за деня консултации при президента за връчване на проучвателен мандат. 

Вчера държавният глава Румен Радев се срещна с представителите на ГЕРБ-СДС и на ДПС. Депутатът заяви, че ИТН би подкрепила кабинет от професионалисти с ясна програма поне за една година, но без участието на досегашния премиер Кирил Петков и на неговия финансов министър Асен Василев. 

Румен Радев подчерта, че решаването на кризи изисква ясни решения от политиците, за да се отговори на тревогите на хората заради растящите цени и войната в Украйна. Той акцентира и върху последователната политика на ИТН спрямо Северна Македония.

В отговор Тошко Йорданов призова президента на разсекрети стенограмата от Консултативния съвет за национална сигурност от 10 март т.г., посветена на европейската перспектива за Република Северна Македония. “На този съвет се казаха много лъжи”, заяви той. Румен Радев обаче каза, че няма да го направи, за да запази свободата на мнения на участниците.

Президентът проведе консултации и с “Демократична България”. Христо Иванов, лидер на една от партиите в коалицията, заяви, че е много важно да се направи опит за съставяне на кабинет с първия мандат, защото е натоварен с най-много очаквания. Той отбеляза също, че фокусът върху съдебната реформа трябва да продължи с широко съгласие за нейното провеждане. От своя страна, Румен Радев поздрави "Демократична България" за последователната политика по отношение на съдебната реформа и изтъкна, че ако не се предприемат решителни реформи в първите сто дни, статуквото ще потърси реванш. “Закриването на спецсъдилищата е само първата крачка от дългия и важен път, който трябва да се измине”, добави той.

 

Последната среща на държавния глава беше с представителите на партия “Възраждане”. Лидерът й Костадин Костадинов заяви, че ако партията му получи мандата, ще го върне веднага. Според него колкото по-бързо се проведат предсрочни избори, толкова по-добре за страната. “България няма повече време за губене”, каза Костадин Костадинов. 

“Цикълът на консултации приключи, предстои връчването на мандат на първата политическа сила” – с тези думи президентът закри консултациите за съставяне на нов кабинет. 

Снимки: БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебното правителство положи клетва в парламента

Президентът Румен Радев подписа указа за назначаване на служебно правителство, предложено от определения за министър-председател Димитър Главчев съгласно ал. 5 на чл. 99 от Конституцията. Държавният глава насрочи за 9 юни 2024 г. изборите за..

публикувано на 09.04.24 в 09:39

Балканските страни трупат опит в своя път към ЕС

Европейската сила за положителна трансформация е видна, каза зам.-министърът на външните работи на Северна Македония Фатмире Исаки пред форума в София "ЕС среща Балканите". Според нея има разлики в развитието на всеки един нов член , но няма..

публикувано на 08.04.24 в 14:44

Румен Радев пред Оливер Вархеи: Евроинтеграцията на Западните Балкани няма алтернатива

На среща с комисаря по политиката на разширяване и съседство на Европейския съюз Оливер Вархеи, който е на работно посещение у нас, президентът Румен Радев заяви, че разширяването на ЕС трябва да се основава на принципи, отчитащи собствените..

публикувано на 08.04.24 в 14:11