Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на българската музика в сърцето на България

"Балкански събор на българската песен – 2022" в град Априлци

4
Снимка: личен архив

Разположен в подстъпите на Средна Стара планина, под величествените върхове Ботев и Марагидик, град Априлци събра певци, музиканти и състави. Те представиха своето изкуство на 25 юни, на сцената на читалище "Бъдеще 1984" – кв. Острец. Така очакваната изява, след двегодишната пауза, премина под знака на щастливите приятелски срещи и конкурсните трепети в жанровете на популярната и народната музика и танци на самодейците от Севлиевско, Плевенско, Свищовско, Троянско, София и др. Гордият Балкан отново обедини музикалните си таланти в празник, посветен на 20-годишнината на събора, но и откри началото на туристическо лято 2022-ра.

За секретарката на читалище "Бъдеще 1894 г." г-жа Велиана Ангелова, подготовката и посрещането на многобройните участници в "Балканския събор" бе вълнуващо събитие. Тя сподели, че 20-ата годишнина е трябвало да бъде отбелязана през 2020-а, но важното е, че празникът по традиция е успял да събере изпълнители и почитатели на фолклора от цялата страна.

"Хората, които обичат българската песен и танц винаги са готови да ни посетят и да се радват заедно с нас. Според мен и нашите гости, съборът мина на високо ниво, независимо от двегодишната пауза. Имахме участници от почти всички краища на България – хора, които съхраняват българските традиции. Участваха и много деца със своите песни и танци. Тази година призът отиде при Детския център за развитие "Йовко Йовков" – Севлиево, за изключително талантливите деца.


За съжаление тази година загубихме един от членовете на журито – музикалния педагог Цветан Цонев, чиито възпитаници се представиха отлично и в народната, и в популярната музика. Те получиха голямата награда на фестивала. Нашата идея, още преди 22 години, когато създадохме събора, бе да дадем възможност на всички българи, независимо от жанра – фолклор, поп, стара градска музика, да се изявяват с българските си изпълнения. Тази година най-малкият участник беше на 6 години, а най-възрастният – на 96 г. Посланието на Балканския събор е: обичайте и съхранявайте българските традиции, култура. Това е нашето богатство – музиката, танците, които пазим ние, от сърцето на България – гр. Априлци."

Снимки: личен архив


По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Костинброд кани българи от Сърбия за фолклорния фестивал “Шопски наниз”

Четиринадесетото издание на Международния фолклорен  фестивал “Шопски наниз”  ще  се проведе на 19, 20 и 21  април  2024 г., в Народно читалище "Иван Вазов-1947" в гр. Костинброд. Към събитието се канят да се присъединят и българите от Сърбия, съобщава..

публикувано на 28.02.24 в 17:41

Два дни в Априлци празнуват сланината и греяната ракия

Празникът на сланината и греяната ракия събра в планинския град Априлци хиляди гости от цялата страна. “ Тези два дни ще бъде пълно с песни и танци, греяна ракия, препечена сланинка. Празникът е повод хората да видят каква невероятна природа имаме и..

публикувано на 24.02.24 в 16:42
Снимка: НЧ „Христо Ботев-1894“, с. Гостилица

В село Гостилица пресъздават обичая "Ялова понуда“

Ден след празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан, в Дряновското село Гостилица самодейците от местното читалище пресъздават народния обичай "Ялова понуда". Празникът е наситен е с много зрелищност и изненади и е посветен на раждаемостта.  Жените..

публикувано на 15.02.24 в 07:30