Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вратата на НАТО остава отворена за нови членове

Йенс Столтенберг
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев е начело на българската делегация в Мадрид за срещата на върха на НАТО. Преди началото на форума Турция вдигна своето вето срещу присъединяването на Финландия и Швеция. Генералният секретар на Алианса Столтенберг заяви, че това е ясен сигнал към руският президент Владимир Путин, че вратите на пакта са отворени и за други страни. “Той искаше по-малко НАТО, но сега президентът Путин ще получи по-голямо НАТО по руските граници“, заяви Йенс Столтенберг.

В Мадрид ще бъде договорен и нов Пакет от помощи за самоотбраната на Украйна. В новата концепция на НАТО се очаква Русия да бъде посочена като основна заплаха, допълни Столтенберг.

Великобритания трябва да е готова да действа бързо за предотвратяване на разпространяването на войната в Европа, заяви новият командващ британската армия генерал Патрик Сандърс. Той сравни пред конференцията на мозъчния тръст Royal United Services Institute положението в Украйна днес с 1937 г. - преди началото на Втората световна война.

САЩ започват преговори с Индия за таван върху цената на руския петрол, съобщи съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, цитиран от REUTERS. Предстоят и преговори с по-малките потребители в Латинска Америка и Африка, както и с големите енергийни компании. Целта е да се ограничат руските приходи.

На 29 юни сутринта нова руска ракетна атака е ударила украинския град Николаев. Поразен е многоетажен жилищен блок, съобщи кметът на града Александър Сенкевич в Telegram. Украинският президент Володимир Зеленски поиска Съвета за сигурност на ООН да определи Русия като терористична държава. Зеленски е призовал и САЩ да признаят Русия за спонсор на тероризма. Френският президент Еманюел Макрон заяви на пресконференция, че е отказал да признае Русия за спонсор на тероризма, защото "това не е методологията на Франция". Говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик, коментира, че подобни решения не са в компетенциите на генералния секретар на организацията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев и Румен Радев

Днес става ясно кой ще бъде служебен външен министър

Президентът Румен Радев днес ще приеме служебния премиер Димитър Главчев, за да обсъди с него предложените рокади в състава на правителството. Служебният премиер Димитър Главчев иска да бъде и външен министър Министър-председателят настоява..

публикувано на 22.04.24 в 07:00
Христо Иванов

Президентът трябва да се консултира с партиите преди да назначи нови министри

Президентът Румен Радев отказва да приложи текстовете от Конституцията, които определят ролята на държавния глава като посредник и балансьор , заяви пред БНР съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов по повод казуса с евентуалната смяна на министри в..

публикувано на 21.04.24 в 14:48

Служебният кабинет приветства решението на САЩ да отпусне 61 млрд. долара на Украйна

“ Приветстваме решението на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ за мощната подкрепа за Украйна ”, написаха от Министерския съвет на фейсбук страницата си по повод одобрената дългоочаквана помощ за страната на стойност 61 млрд. долара...

публикувано на 21.04.24 в 09:37