Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вратата на НАТО остава отворена за нови членове

Йенс Столтенберг
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев е начело на българската делегация в Мадрид за срещата на върха на НАТО. Преди началото на форума Турция вдигна своето вето срещу присъединяването на Финландия и Швеция. Генералният секретар на Алианса Столтенберг заяви, че това е ясен сигнал към руският президент Владимир Путин, че вратите на пакта са отворени и за други страни. “Той искаше по-малко НАТО, но сега президентът Путин ще получи по-голямо НАТО по руските граници“, заяви Йенс Столтенберг.

В Мадрид ще бъде договорен и нов Пакет от помощи за самоотбраната на Украйна. В новата концепция на НАТО се очаква Русия да бъде посочена като основна заплаха, допълни Столтенберг.

Великобритания трябва да е готова да действа бързо за предотвратяване на разпространяването на войната в Европа, заяви новият командващ британската армия генерал Патрик Сандърс. Той сравни пред конференцията на мозъчния тръст Royal United Services Institute положението в Украйна днес с 1937 г. - преди началото на Втората световна война.

САЩ започват преговори с Индия за таван върху цената на руския петрол, съобщи съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, цитиран от REUTERS. Предстоят и преговори с по-малките потребители в Латинска Америка и Африка, както и с големите енергийни компании. Целта е да се ограничат руските приходи.

На 29 юни сутринта нова руска ракетна атака е ударила украинския град Николаев. Поразен е многоетажен жилищен блок, съобщи кметът на града Александър Сенкевич в Telegram. Украинският президент Володимир Зеленски поиска Съвета за сигурност на ООН да определи Русия като терористична държава. Зеленски е призовал и САЩ да признаят Русия за спонсор на тероризма. Френският президент Еманюел Макрон заяви на пресконференция, че е отказал да признае Русия за спонсор на тероризма, защото "това не е методологията на Франция". Говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик, коментира, че подобни решения не са в компетенциите на генералния секретар на организацията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Няма паралел между ротацията на премиерите в България и Румъния

В Румъния имаше правила, коалиционно споразумение още в самото начало, когато беше създаден техния кабинет и затова беше много по-лесно и просто да бъде извършена тази ротация. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в отговор на журналистически..

публикувано на 23.03.24 в 08:47

През август в София ще дойде нов посланик на Обединеното кралство

Натаниъл Копси е назначен за посланик на крал Чарлз Трети в Република България, наследявайки д-р Роб Диксън, който ще премине на друга длъжност в дипломатическата служба, се казва в прессъобщение на британското посолство. Посланик Копси ще..

публикувано на 22.03.24 в 16:35

По съседски: Събития с балкански адрес

Дачич благодари на Русия за подкрепата за териториалната цялост на Сърбия Двустранните отношения между Сърбия и Русия са на високо равнище въпреки многобройните предизвикателства. Това беше констатирано на среща между сръбския..

публикувано на 22.03.24 в 10:35