Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Зорница Иларионова за концерта си с Плевенска филхармония под диригентството на Йордан Камджалов

Снимка: предоставена от организаторите

Плевенската филхармония отново гостува на софийска сцена, този път с концерт в рамките на Международния фестивал "Софийски музикални седмици" на 29 юни. Под диригентството на Йордан Камджалов ще прозвучат сюита "Жар птица" от Стравински и Концерт за цигулка и оркестър от Брамс със солист Зорница Иларионова:

"Много съм щастлива, че за пореден път имам възможност да свиря с Плевенската филхармония. За мен това е един много специален оркестър, с който свиря от 10-годишна. Това бяха моите първи концерти с оркестър.

Винаги е удоволствие за мен да свиря и с маестро Камджалов, който много ми помогна в годините на моето развитие. Известно е, че той има фондация за подпомагане развитието на млади български таланти, а аз бях сред първите лауреати на тази фондация. През годините продължава да ме подкрепя за участия в международни конкурси и в много важни майсторски класове."

През тази година Зорница завоюва нови награди, подготви нови програми, засне видеоклипове със свои изпълнения. Оказва се, че има и други добри новини около нея:

"Броени дни след концерта в зала "България" заминавам за Гранада, Испания, където ще проведа майсторски клас за цигулари, в рамките на фестивала Леонел Моралес и приятели". Много се радвам, че ще мога да работя с прекрасни млади дарования. Там се провежда и първото издание на международен конкурс за цигулари до 22 г., а аз ще имам честта да съм в журито. Още една радостна новина дойде буквално преди дни от международния конкурс и фестивал Мимас в Италия. Получих първа награда в групата на професионалистите. На 26 август, в рамките на фестивала ще имам концерт в Прочида, културната столица на Италия за 2022 г. Част от наградата са и концерти в Мадрид и Неапол, които очаквам с огромно нетърпение. Използвам случая да поканя столичната публика на 17 юли в парк-театър Борисова градина. Със Симфониета – Враца, диригент Максим Ешкенази, ще представим концерт-спектакъл Вивалди завинаги, режисьор е Борис Радев. Но преди това е концертът на 29 юни, за който много се вълнувам и се надявам да бъде толкова успешен колкото беше и в Плевен, където през април изпълнихме същата програма, а преди това – в Шумен, с Шуменската филхармония, друг мой любим български оркестър. Надявам се отново да имаме повод за позитивни емоции и прекрасна енергия, да зарадваме публиката, която ще дойде да ни слуша."

Снимки: предоставени от организаторите

По публикацията работи: Анна Фуцкова

Още от категорията

Майсторски клас ˮС песните на Кичка Савова“

За втора поредна година лауреатите от Международния фолклорен фестивал ˮС песните на Кичка Савова“ взеха участие в майсторски клас по народно пеене, който е част от тяхната награда. Фестивалът, както и майсторският клас се организират от фондация..

публикувано на 09.09.22 в 15:35

Изтъкнатият акордеонист Димитър Ангелов на 80 години: ˮМузиката е моята сбъдната мечта“

С музика и само с музика е изпълнена житейската биография на прочутия асеновградски музикант Димитър Ангелов. Многопосочни са и творческите му вдъхновения в жанра на тракийската музика, градския фолклор, звукозаписната дейност. Виртуозен..

публикувано на 07.09.22 в 13:35

Диджей Фабрицио Паризи: Българският фолклор носи в себе си надеждата за по-светло бъдеще

“ Наша задача като диджеи и продуценти е да провокираме интереса на младите хора към българската традиционна музика ” , казва пред Радио България Фабрицио Паризи , в чиито вени тече българска и италианска кръв. Роден в Базел..

публикувано на 05.09.22 в 12:00