Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница Иларионова за концерта си с Плевенска филхармония под диригентството на Йордан Камджалов

Снимка: предоставена от организаторите

Плевенската филхармония отново гостува на софийска сцена, този път с концерт в рамките на Международния фестивал "Софийски музикални седмици" на 29 юни. Под диригентството на Йордан Камджалов ще прозвучат сюита "Жар птица" от Стравински и Концерт за цигулка и оркестър от Брамс със солист Зорница Иларионова:

"Много съм щастлива, че за пореден път имам възможност да свиря с Плевенската филхармония. За мен това е един много специален оркестър, с който свиря от 10-годишна. Това бяха моите първи концерти с оркестър.

Винаги е удоволствие за мен да свиря и с маестро Камджалов, който много ми помогна в годините на моето развитие. Известно е, че той има фондация за подпомагане развитието на млади български таланти, а аз бях сред първите лауреати на тази фондация. През годините продължава да ме подкрепя за участия в международни конкурси и в много важни майсторски класове."

През тази година Зорница завоюва нови награди, подготви нови програми, засне видеоклипове със свои изпълнения. Оказва се, че има и други добри новини около нея:

"Броени дни след концерта в зала "България" заминавам за Гранада, Испания, където ще проведа майсторски клас за цигулари, в рамките на фестивала Леонел Моралес и приятели". Много се радвам, че ще мога да работя с прекрасни млади дарования. Там се провежда и първото издание на международен конкурс за цигулари до 22 г., а аз ще имам честта да съм в журито. Още една радостна новина дойде буквално преди дни от международния конкурс и фестивал Мимас в Италия. Получих първа награда в групата на професионалистите. На 26 август, в рамките на фестивала ще имам концерт в Прочида, културната столица на Италия за 2022 г. Част от наградата са и концерти в Мадрид и Неапол, които очаквам с огромно нетърпение. Използвам случая да поканя столичната публика на 17 юли в парк-театър Борисова градина. Със Симфониета – Враца, диригент Максим Ешкенази, ще представим концерт-спектакъл Вивалди завинаги, режисьор е Борис Радев. Но преди това е концертът на 29 юни, за който много се вълнувам и се надявам да бъде толкова успешен колкото беше и в Плевен, където през април изпълнихме същата програма, а преди това – в Шумен, с Шуменската филхармония, друг мой любим български оркестър. Надявам се отново да имаме повод за позитивни емоции и прекрасна енергия, да зарадваме публиката, която ще дойде да ни слуша."

Снимки: предоставени от организаторите

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05