Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия затвори консулствата си в България

Руското консулство във Варна
Снимка: Румен Сарандев

Руското посолство в България съобщи, че консулските служби в София и във Варна спират работа. Генералното консулство в Русе също затваря до месец поради липса на персонал, след обявеното от премиера Кирил Петков експулсиране на 70 руски дипломати от страната, предава ТАСС. "Всички, които имат консулски въпроси, могат да се обърнат към посолството, когато консулската служба възобнови работата си", обяви съветникът в мисията в София Филип Воскресенски.

Решението на руската страна да затвори консулските си служби у нас бе взето часове след като българския премиер в оставка Кирил Петков обяви, че 70 руски дипломати и семействата им трябва да напуснат страната ни в кратки срокове. Според Петков голяма част от тези хора са работели директно за чужди служби и дипломатическата им роля е била под прикритие. "Когато чужди правителства се опитват да се месят във вътрешните работи на България, ние ясно ще противодействаме", каза още премиерът в оставка.

Лидерът на съуправляващата партия БСП Корнелия Нинова написа във Фейсбук, че решението за експулсиране на руски дипломати е безпрецедентен акт с дългосрочни последици. То не е взето от правителството или от управляващата коалиция, подчертава Нинова и БСП категорично не са съгласни с изгонването.

От  “Демократична България“, които също влизат в правителството заявиха, че нямат нищо против решението, макар да не е било консултирано с тях.

Основната причина за мярката е, че Русия обяви България за вражеска страна и презумпцията е, че нейните дипломати в страната са заплаха за националната сигурност, коментира пред БНТ дипломатът Стефан Тафров.

"Русия е много по-масивно представена в България отколкото България в Русия, разликите са в десетки пъти и е време да се сложи край на това положение, защото основният принцип в дипломацията е реципрочността. Руската посланичка в България се държи изключително нагло и отдавна трябваше да бъде изгонена и тя", подчерта Тафров.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29

Президентът Румен Радев връчва мандат за кабинет на ПП-ДБ

След като парламентът одобри отказа на кандидата за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел да състави кабинет с първия проучвателен мандат, днес президентът Румен Радев ще връчи мандат на втората по големина парламентарна сила – ПП-ДБ. Нейният кандидат за..

публикувано на 27.03.24 в 07:35

Парламентът разглежда отказа на Мария Габриел да състави кабинет

На извънредно заседание днес Народното събрание ще гласува заявлението на Мария Габриел, с което тя оттегли кандидатурата си от ГЕРБ за министър-председател на ротационното правителство и в което заявява, че няма да предлага състав и структура на..

публикувано на 26.03.24 в 07:05