Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български институции изненадани от експулсирането на руските дипломати

Русия плаши с асиметрични мерки заради изгонените свои дипломати

Румен Радев
Снимка: БГНЕС

От форума на НАТО в Мадрид президентът Румен Радев посочи, че не разполага с информация, за да коментира изгонването на руските дипломати от България. "Надявам се премиерът в оставка да е взел решението на базата на солидна и достоверна информация", каза Радев. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази изненада от изгонването. "Това е безпрецедентно решение. Взето е от правителство, което вече е загубило доверието на българския парламент", каза тя и посочи, че най-тежкият възможен сценарий е скъсване на отношенията с Русия.  

Българската прокуратура научи от медиите за акцията, обяви говорителят на обвинението Сийка Милева и каза, че прокуратурата не разполага с официална информация. 

Обявеното от премиера Кирил Петков експулсиране на 70 руски дипломати и семействата им от България предизвика остри реакции в Народното събрание.

"Това е поредното самосиндикално решение на бившия министър-председател", посочи Станислав Балабанов от доскорошния коалиционен партньор "Има такъв народ".

"Надявам се да не са панически действия предвид вътрешнополитическата ситуация", каза бившият външен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева.

Решението на българските власти да експулсират 70 руски дипломати не е самостоятелно, а продиктувано от външни сили и въпреки желанието на българския народ, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. По думите й, Русия си запазва правото на ответни политически и дипломатически мерки, включително асиметрични. Мария Захарова каза още, че решението е опит на кабинета в оставка да нанесе съкрушителен удар по отношенията с Русия и запазилите се механизми за двустранен диалог. “Никой не може да разруши вековните културни и духовни отношения, които свързват двата народа”, заключи тя. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започва регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите на 9 юни

От днес Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции, които желаят да участват в изборите на 9 юни за европейски и български парламент. Крайният срок за подаването на заявления е 24 април. В..

публикувано на 15.04.24 в 07:00
Румен Радев

Румен Радев осъди ескалацията на напрежението в Близкия изток

Президентът Румен Радев следи със загриженост развитието на конфликта в Близкия изток и осъжда ескалацията на напрежението, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Според него всички страни трябва да се въздържат от по-нататъшна употреба на..

публикувано на 14.04.24 в 14:14

МС: Няма постъпили искания за евакуация на български граждани след атаката срещу Израел

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, съобщи правителствената пресслужба. По повод иранската атака срещу Израел служебният премиер Димитър Главчев свика тази сутрин работно съвещание с участието на военния министър Атанас..

публикувано на 14.04.24 в 09:41