Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български институции изненадани от експулсирането на руските дипломати

Русия плаши с асиметрични мерки заради изгонените свои дипломати

Румен Радев
Снимка: БГНЕС

От форума на НАТО в Мадрид президентът Румен Радев посочи, че не разполага с информация, за да коментира изгонването на руските дипломати от България. "Надявам се премиерът в оставка да е взел решението на базата на солидна и достоверна информация", каза Радев. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази изненада от изгонването. "Това е безпрецедентно решение. Взето е от правителство, което вече е загубило доверието на българския парламент", каза тя и посочи, че най-тежкият възможен сценарий е скъсване на отношенията с Русия.  

Българската прокуратура научи от медиите за акцията, обяви говорителят на обвинението Сийка Милева и каза, че прокуратурата не разполага с официална информация. 

Обявеното от премиера Кирил Петков експулсиране на 70 руски дипломати и семействата им от България предизвика остри реакции в Народното събрание.

"Това е поредното самосиндикално решение на бившия министър-председател", посочи Станислав Балабанов от доскорошния коалиционен партньор "Има такъв народ".

"Надявам се да не са панически действия предвид вътрешнополитическата ситуация", каза бившият външен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева.

Решението на българските власти да експулсират 70 руски дипломати не е самостоятелно, а продиктувано от външни сили и въпреки желанието на българския народ, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. По думите й, Русия си запазва правото на ответни политически и дипломатически мерки, включително асиметрични. Мария Захарова каза още, че решението е опит на кабинета в оставка да нанесе съкрушителен удар по отношенията с Русия и запазилите се механизми за двустранен диалог. “Никой не може да разруши вековните културни и духовни отношения, които свързват двата народа”, заключи тя. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00

Започва регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите на 9 юни

От днес Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции, които желаят да участват в изборите на 9 юни за европейски и български парламент. Крайният срок за подаването на заявления е 24 април. В..

публикувано на 15.04.24 в 07:00