Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП спира преговорите за нов кабинет, не иска Кирил Петков за премиер

| обновено на 29.06.22 в 16:28
Снимка: БГНЕС

БСП спира преговорите с "Продължаваме промяната" за нов кабинет, заради решението на премиера Кирил Петков за експулсиране на 70 руски дипломати.  Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи акта като безпрецедентен в българската дипломатическа история. "Това е на прага на скъсване на дипломатическите отношения", заяви Нинова след заседание на Изпълнителното бюро на партията. По думите й, решението е взето еднолично и не е обсъждано от Министерския съвет. 

Спортният министър в оставка Радостин Василев обаче твърди друго – кабинетът е дискутирал на закрито заседание казуса с руските дипломати и министрите от квотата на БСП са реагирали отрицателно.  

Лидерът на БСП настоя парламентът да изслуша на закрито заседание по темата с руските дипломати председателя на ДАНС, а президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност. Левицата ще се върне на масата за преговори за ново правителство, само ако "Продължаваме промяната" се откаже от намерението си да предложи Кирил Петков за премиер, категорична беше Корнелия Нинова.

Решението на БСП да спре преговорите за нов кабинет ще бъде обсъдено на заседание на парламентарната група на "Продължаваме промяната", обяви председателят й Андрей Гюров. Той призова левицата да преосмисли реакцията си и добави, че ПП ще направи всичко възможно да бъде излъчено правителство с първия проучвателен мандат

“Нека да си поговорим за приоритети – за съдебна реформа, за отпушване на проблема с Шенген, за политики за влизане в еврозоната”, коментира Христо Иванов, един от лидерите на "Демократична България", и попита кой е готов да работи за истинска енергийна независимост на страната ни. По думите му, управленската коалиция трябва да продължи да съществува, иначе страната ще изпадне в хаос. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00

Започва регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите на 9 юни

От днес Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции, които желаят да участват в изборите на 9 юни за европейски и български парламент. Крайният срок за подаването на заявления е 24 април. В..

публикувано на 15.04.24 в 07:00
Румен Радев

Румен Радев осъди ескалацията на напрежението в Близкия изток

Президентът Румен Радев следи със загриженост развитието на конфликта в Близкия изток и осъжда ескалацията на напрежението, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Според него всички страни трябва да се въздържат от по-нататъшна употреба на..

публикувано на 14.04.24 в 14:14