Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Руската посланичка постави ултиматум до утре в 12,00 ч. да отменим експулсирането на 70-те дипломати

Елеонора Митрофанова
Снимка: БГНЕС

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова е връчила вербална нота във външното ни министерство, в която с ултимативен тон настоява до 12,00 ч. на 1 юли 2022 г. страната ни да оттеглени нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства. В противен случай "пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България".

В отговор премиерът в оставка Кирил Петков посъветва Руската федерация да оттегли подадената нота. "Въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители съгласно решението, взето от българското правителство вчера", заявява той. Кирил Петков изказва и убеждението си, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности.

Междувременно Елеонора Митрофанова заяви пред БНТ, че Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България заради скандала с изгонените 70 руски дипломати. По думите ѝ, Русия определя действията на българското правителство като безпрецедентни.Още от категорията

Снимка: Facebook /Въоръжените сили на Украйна

Турция не се отказва да посредничи между Русия и Украйна

Украйна и Русия са договорили скорошната размяна на 200 пленника , съобщи турският президент Реджеп Ердоган пред телевизия PBS. Изявлението беше направено след срещата на Ердоган в Узбекистан с руския лидер Владимир Путин. Турският президент..

публикувано на 20.09.22 в 08:52

София иска да председателства турската инициатива "Б-40" през 2023 година

Регионалното сътрудничество беше основна тема на разговора между вицепрезидента Илияна Йотова и кмета на Истанбул Екрем Имамоглу. Йотова беше в Истанбул за 130-годишнината от полагането на основния камък на Българската църква "Св. Стефан" , където вчера..

публикувано на 19.09.22 в 17:54
Снимка: Facebook /Въоръжените сили на Украйна

Украинската армия продължава да настъпва, заяви президентът Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски обеща, че няма да има отпускане в битките за връщане на цялата украинска територия, загубена от Русия. Във видеообръщение Зеленски каза, че усещането за затишие в бойните действия след украинските успехи е..

публикувано на 19.09.22 в 08:43