Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Руската посланичка постави ултиматум до утре в 12,00 ч. да отменим експулсирането на 70-те дипломати

Елеонора Митрофанова
Снимка: БГНЕС

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова е връчила вербална нота във външното ни министерство, в която с ултимативен тон настоява до 12,00 ч. на 1 юли 2022 г. страната ни да оттеглени нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства. В противен случай "пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България".

В отговор премиерът в оставка Кирил Петков посъветва Руската федерация да оттегли подадената нота. "Въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители съгласно решението, взето от българското правителство вчера", заявява той. Кирил Петков изказва и убеждението си, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности.

Междувременно Елеонора Митрофанова заяви пред БНТ, че Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България заради скандала с изгонените 70 руски дипломати. По думите ѝ, Русия определя действията на българското правителство като безпрецедентни.БНР подкасти:

Още от категорията

При 100% обработени протоколи ГЕРБ-СДС е първа политическа сила

7 партии и коалиции се очаква да оформят новия 48-и парламент на България след предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. По данни на Централната избирателна комисия към 15:00 на  03 . 10.2022  г. при обработени  100 % от..

обновено на 03.10.22 в 15:47

Политологът Неделчо Михайлов от Хага: Има шанс за правителство на малцинството с плаващи мнозинства

Тези избори бяха сложни, защото и обстановката е сложна – заплаха от глобална рецесия, висока инфлация, близък военен конфликт … И в тази критична ситуация, българските политици не спряха да занимават електората със себе си, вместо да търсят..

публикувано на 03.10.22 в 14:30

Корнелия Нинова, БСП: Няма да подаваме оставки

На брифинг след заседание на изпълнителното бюро на БСП лидерът Корнелия Нинова обяви, че на тези избори партията е успяла да запази предишния си резултат с 1% разлика. В събота ще се свика Национален съвет на партията, на който ще бъдат обсъдени..

публикувано на 03.10.22 в 14:26